Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Helena Källerman, författare till boken Uppdrag mellanchef. Foto: Anders J Larsson

Så lyckas du som mellanchef

Mellanchefen har en av arbetslivets mest utmanande positioner, konstaterar Helena Källerman, som presenterar en sjustegsmodell för hur man kan hantera utmaningarna i sin bok Uppdrag mellanchef.

Hur skulle du beskriva en mellanchefs utmaningar?

– Du har många förväntningar på dig, såväl från de chefer som rapporterar till dig som från cheferna över dig. Det är dessutom en roll som kräver att du agerar både strategiskt och operativt.

Du har själv mångårig erfarenhet av att vara mellanchef – vad tycker du är det bästa med den positionen?

– Det är just detta att få röra sig mellan att vara strategisk och operativ. Det är en bred roll – vilket samtidigt kan upplevas stressande.

Läs även: Mellanchef: Kollegan tar kritik alltför allvarligt

Det sista steget i din modell heter ”Ta kommandot”, vilket låter som en rätt grundläggande del i att klara uppdraget?

– Visst, jag har hört många mellanchefer som upplever att dagarna består av ”ett fasligt springande”, man känner att man hela tiden ligger efter. En del av det får man nog lära sig att leva med – medan man kan styra om annat.

Vad kan man styra om, menar du?

– En mellanchef sitter i många möten, eftersom det som regel är det bästa forumet att få saker att hända. Men jag är säker på att de flesta kan prioritera bort en del av mötena för att frigöra tid åt annat. Det kräver lite mer att säga nej än att tacka ja till ett möte, men det kan det vara värt.

Du lyfter i boken fram att man som mellanchef måste ”gilla människor” – utveckla det!

– Det måste finnas en naturlig nyfikenhet och man bör gilla att kommunicera med andra människor, annars blir jobbet alltför svårhanterligt.

Hur kommer mellanchefsrollen generellt att förändras framöver?

– Den tydligaste tendensen just nu är det kommer allt fler startup-bolag, som både kommer igång snabbt och kan avvecklas om de inte längre fyller ett syfte. Sitter du på exempelvis Ericsson så har du en helt annan konkurrenssituation att hantera. Mycket bygger på nätverkande – man drar in de kompetenser man behöver för tillfället och släpper dem sedan.

Fakta

Titel: Uppdrag mellanchef – om chefens vardag och effektivt ledarskap

Förlag: Liber

 

Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se