Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Rekryterar från varandra

Efterfrågan ökar på civilekonomer med kompetens inom skatterådgivning. Både KPMG och Öhrlings PricewaterhouseCoopers planerar att rekrytera inom området, KPMG närmare 30 personer. Och det är bland annat från varandra de ska rekrytera.

KPMG rekryterar i en första omgång minst tio skattekonsulter till kontor i hela landet. På flera av dem har KPMG tidigare inte haft någon skatterådgivning. Det är ett ökat behov av råd­givning inom bland annat företagsskatter och företags­överlåtelser som ligger bakom det förmodat ökade intresset för just skatteexperter. Konsulterna ska ha några års erfarenhet – och det är konkurrenternas personal som KPMG vill locka över.

– De har förstås en intressant bakgrund. Vi hoppas att de ska tycka att det är attraktivt att byta till en organisation där de får vara med och bygga upp något nytt, säger Helena Robertsson, affärsområdeschef för skatt på KPMG.

Hennes tanke är att jobben ska locka skattekonsulter från landsorten som nu bor i Stockholm men som vill flytta till hemstaden igen. Även Öhrlings Pricewater­houseCoopers planerar att anställa skatterådgivare de närmaste åren.

– Men vi kan inte i nuläget svara på hur många, säger Staffan Sundkvist, skatterådgivare och partner vid Öhrlings Pricewaterhouse Coopers. Han utesluter inte rekrytering från konkurrenterna.

– Självklart välkomnar vi kunniga skattejurister även från våra konkurrenter. Men vi är inte i den situationen att vi behöver bedriva rekryteringskampanjer riktade mot specifika företag för att vässa kompetensen.

Något lönerace verkar det dock inte bli i kampen om kompetensen, om man ska tro respektive företag. Så här säger KPMGs Helena Robertsson: 

– Vi betalar marknadsmässigt. Det är farligt att nämna en summa, spannet är ganska brett.

Inte heller Öhrlings PricewaterhouseCoopers utlovar några feta löner eller löneförmåner. Staffan Sundkvist:

– Vi ser på frågan i ett bredare perspektiv. Att vara attraktiv i arbetstagarens ögon handlar om så mycket mer än bara löneförmåner. För att behålla platsen som branschens mest attraktiva arbetsgivare handlar det till stora delar om att fortsätta utveckla det arbete vi redan gör.

KPMG söker i första omgången skattekonsulter till Jönköping, Växjö, Karlstad, Linköping, Örebro, Västerås, Uppsala, Gävle, Umeå, Sundsvall, Malmö och Stockholm. Inom tre år planerar företaget att ha anställt närmare 30 skattekonsulter i hela landet.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se