Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung man i grå kostym och guldkrona visar prov på låg EQ

Dåligt ledarskap: Problemet med utstrålning och självförtroende

Varför envisas vi med att utse direkt olämpliga personer till ledare? En förklaring kan vara att vi historiskt likställt bra ledarskap med karisma och självförtroende. En bild som psykologen Tomas Chamorro-Premuzic ifrågasätter i en ny bok. Ett framgångsrikare ledarskap bygger på emotionell intelligens.

Det finns två egenskaper som vi gynnar när vi utser chefer: självförtroende och utstrålning. Men det har skapat ett klimat där många självupptagna, på gränsen till narcissistiska personer, upphöjs långt över sin kompetens. Psykologen Tomas Chamorro-Premuzic, som undervisar vid University College London och Columbia University, och som arbetar som chief talent scientist på ManpowerGroup utvecklar resonemangen i boken Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders? (And How to Fix It).

Läs mer: Ekonomer oftare psykopater

Självförtroende förväxlas ofta med ledaregenskaper. När vi möter en person med självförtroende utgår vi också från att personen är kompetent. Men det finns ingen sådant samband, resonerar Tomas Chamorro-Premuzic.

Kompetens är hur bra en person är. Självförtroende är hur bra personen själv tycker att den är. Problemet med för mycket självförtroende är att man överskattar sin egen förmåga, att man därför gör misstag och sedan inte tar in negativ kritik.

Läs även: Feedback framgångsfaktor

Utstrålning är en annan egenskap som ofta gynnas när vi utser ledare Om vi uppfattar en ledare som karismatisk, grumlas vårt omdöme. Vi dömer inte ledarens prestation lika hårt som vi skulle gjort annars, menar Tomas Chamorro-Premuzic. Studier visar också att för personer som vet mer om ledaren, kanske genom daglig kontakt, minskar utstrålnings betydelse.

Läs om: Psykopaten på jobbet  kan ödelägga hela verksamheten

Så vad är lösningen? Enligt Tomas Chamorro-Premuzic bör vi istället hitta ledare med en kombination av IQ och EQ. När det gäller IQ finns inga generella skillnader mellan män och kvinnor medan kvinnor ofta har högre EQ, alltså emotionell intelligens, vilket gör kvinnor till bättre ledare. Hög EQ innebär också en mer människocentrerad, etisk och ödmjuk inställning till ledarskap.

Om vi börjar värdera dessa egenskaper högre när vi utser ledare kommer även obalansen mellan män och kvinnor i ledande positioner att korrigeras, avslutar Tomas Chamorro-Premuzic sitt resonemang i en intervju i Inc.

Se även: Tomas Chamorro-Premuzic´s Ted Talk


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se