”Problemen ligger hos styrelser – inte hos kvinnor”
1 400 kvinnor sökte till styrelseprogrammet, som heter Styrelsekraft och hanteras av Almi Företagspartner. Målet är att hitta kvinnliga kandidater som har förutsättningar att sitta i styrelse. 200 valdes ut av en jury med representanter från näringslivet.
Programmet startade i september i år och löper under ett år. Deltagarna får egna mentorer från näringslivet. Tanken är att de ska ta del av sina mentorers kontaktnätverk och personliga erfarenheter av styrelsearbete. Kvinnorna får också utbildningsstipendier om 10 000 kronor vardera. Birgitta Wildenstam är projektledare:
– Anledningar som ofta används i näringslivet till att fler kvinnor inte sitter i styrelser är att de inte vill eller har tid. Att 1 400 sökte det här programmet visar att det är fel. Kvinnorna har bara inte synliggjorts tidigare, säger hon.
Genusforskaren Anna Wahl instämmer inte i att kvinnor tidigare inte synliggjorts för styrelseuppdrag.
– Det har gjorts många gånger, om och om igen och på olika sätt: med mentorprogram, styrelseakademier, utbildningar och liknande. Problemet är att kvinnorna inte efterfrågas, säger hon.
Anna Wahl anser att utbildningsinsatserna egentligen riktar sig åt fel håll när det blir kvinnorna som utbildas.
– Om man tror att problemen har att göra med kvinnorna och deras kompetens så är man fel ute. Alla måste förstå att problemet ligger hos styrelserna och deras valberedningar.
Civilekonomen Anette Helge, marknadschef på NCC Roads med ansvar för Norden och Sankt Petersburg, håller med Anna Wahl om att problemet inte är kvinnornas kompetens.
– Men kvinnorna måste skaffa sig kontakter och bli ett namn som valberedningarna känner till. Och genom att det skrivs om projektet och att det är sanktionerat av regeringen blir det svårt för valberedningarna att ignorera oss, säger Anette Helge.
Hon siktar på ett styrelseuppdrag efter avslutat program.
– Jag kommer aktivt att söka en styrelsepost när jag är klar med programmet. Men jag ser det här också som en långsiktig investering, som jag kommer att kunna bygga på de närmaste 20 åren.