Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Lena Mangell. Foto: Pressbild

Peppa dig själv till framgång!

Ibland sviktar motivationen. Men det är bra att försöka komma ”på banan” igen så att man inte riskerar att hamna i negativa tankespiraler, konstaterar Lena Mangell, psykolog och organisationskonsult på Life&Career. Här berättar hon hur du gör.

Läs också: Controller – här är din framtid!

1) Reflektera och bli medveten. Ha regelbundna korta ”utvecklingssamtal” med dig själv, tänk igenom vad det är som gör att det känns mindre bra just nu. Skriv ned det. Tänk sedan på vad som är bra, vad du vill uppnå och vilka som är dina drivkrafter. Skriv ned det också. Vad kan du förändra till något bra? Fokusera på det och släpp det andra – undvik att ägna energi åt det som inte går att påverka.

2) Sätt upp mål. Det är bra att formulera långsiktiga mål, men de bör brytas ned i mindre delmål så att de inte känns för svåruppnåeliga. Visualisera långsiktiga mål med till exempel en bild som du lätt kan se och påminnas om målen. 

3) Ändra fokus för att inte fastna. Våra tankar påverkar vårt beteende – och vice versa. Det vill säga: om man ägnar mycket tid och energi åt det som är negativt kommer det att ”smitta av sig” på beteendet, så att det negativa blir bekräftat. Det beteendet gör i sin tur att tankarna blir ännu mer upptagna av sådant som är negativt. Genom att hitta sätt som gör att man känner sig positiv kommer det att prägla allt mer av vardagen. 

Läs också: Lär dig hantera grälsjukan på jobbet

4) Ta hjälp av en utomstående. Ett bra sätt att ta sig ur negativa tankespiraler är att prata med någon. Det kanske kan räcka med en god vän – annars kan en coach eller mentor göra nytta. Det bör i alla fall vara någon utanför företaget, så att det går lättare att vara öppen med känslor kring arbetssituationen.

5) Ta ansvar för din egen situation. Klaga inte på chefen, frun eller samhället – det är du själv som har störst möjlighet att påverka ditt välbefinnande.

Läs också: Fyra tips för att hitta nya nyckeltal

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se