Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Två händer mot en gul yta symboliserar bland annat en controller

”Olika synsätt men samma mål”

På Stockholms stads skolfastighetsbolag jobbar HR- och ekonomifunktionerna självständigt men samtidigt sömlöst. – Vi har samma mål men olika sätt att nå dem, säger HR-controllern Louise Edin.

SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, äger och förvaltar 600 fastigheter för skolor och förskolor i Stockholms stad.

Verksamheten, som har ungefär 250 anställda, är uppdelad i nio avdelningar. Två av dem är ekonomi och HR, som trots att de alltså formellt är separata avdelningar, har nära kopplingar.

Mörkhårig kvinna med axellångt hår pratar om rollen som controller
Louise Edin.

– Avdelningarna jobbar självständigt och det är inte så att vi har möten varje vecka. Samtidigt är det så naturligt att samarbeta utan att egentligen tänka på det. Att vi sitter nära rent fysiskt gör det förstås enklare, säger HR-controllern Louise Edin.

I hennes uppdrag ingår att redovisa data och nyckeltal inom HR till företags- och ekonomiavdelningen.

Vem tar kontrollen?

Vilka utmaningar ser du i mötet mellan controlling och HR?

– Per definition är funktionerna olika. HR arbetar väldigt ”utåt” det vill säga arbetar mot de andra avdelningarna på daglig basis med personal- och chefstöd, medan ekonomi är väldigt ”inåt”. Det viktiga är att se att vi båda är stödfunktioner som ska få verksamheten att utvecklas positivt.

Hur kan man öka en sådan förståelse?

– I slutänden är det en ledningsfråga. Vi har inget formellt mål om att öka samarbetet mellan avdelningarna. Men det är något jag tror att alla skulle tjäna på, säger Louise Edin.

Finns det risker att ekonomi och HR sänder dubbla signaler till verksamheten?

– Det viktigaste är att ha tydliga mål för själva verksamheten som cheferna driver. Jag ser inte att den feedback som medarbetarna får i sina utvecklingssamtal står i motsats till de ekonomiska målen. Vi har väldigt bra kanaler för samverkan.

Ekonomer måste bli bättre på data


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se