Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Stefan Åsberg Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Och nu till Washington…

I blickfånget: Målet var finansvärlden, men bankkrisen i början av 90-talet förde honom i en annan riktning. I dag bevakar Stefan Åsberg Nordamerika för SVT. Och han har stor nytta av sin ekonomutbildning. "För att kunna förenkla måste man förstå", säger utrikeskorrespondenten.

När Civilekonomen ringer upp Stefan Åsberg från Sverige är klockan runt tio i hans hemstad Washington. Han har just plöjt dagens morgontidningar och efter att ha kollat några timmar på tv-sport (fotboll och ishockey är favoriterna) kommer han att ta flyget till Florida för att göra ett reportage om sexbrottslingar. En helt vanlig söndag i utrikeskorrespondentens liv.

Stefan Åsberg har bevakat Nordamerika för SVT i olika omgångar sedan 2002. Det nuvarande fyraåriga kontraktet går ut till sommaren.

– Då flyttar vi hem. Det känns bra, inte minst eftersom min sambo Ulrika inte fått arbetstillstånd och därför bara kunnat ta olika praktikjobb. Hon är också ekonom och ser fram emot att jobba i Sverige.

Själv pluggade Stefan Åsberg internationell marknadsföring i Uppsala – han har alltid varit intresserad av affärer – och tänkte sig en karriär inom finansvärlden. Men bankkrisen i början av 90-talet gjorde det svårt att få ett ekonomjobb hemma i Gävle. Eftersom han precis blivit pappa var det inte läge att flytta.

Lösningen blev ett praktikjobb på lokalradion där han hade jobbat extra sedan tonåren, främst med sport. Stefan Åsberg beskriver sig som en tävlingsmänniska och kom snabbt in i nyhetsarbetet. Efter radion fick han jobb på regional-tv och fyra år senare blev han värvad till Rapport i Stockholm. 2002-2007 var det dags för den första USA-vändan. 

– Jag har aldrig övervägt att göra något annat. Det här är inte bara ett jobb, det är en livsstil.

Ekonomutbildningen säger han sig ha stor nytta av, inte minst nu i höst när så mycket handlat om den amerikanska budgetkrisen.

– Det är svår materia. Jag får ett par minuter på mig att förklara en uppgörelse på 36 tättskrivna sidor. Jag har alltid varit glad att jag pluggade ekonomi. 

Ligga steget före

Periodvis är han väldigt uppbokad från hemmaredaktionerna som vill att han kommenterar aktuella händelser live i deras sändningar. Andra veckor är han fri att åka i väg på egna reportage.

– Jag reser tre, fyra dagar i veckan och det är sällan jag inte får göra det jag vill. Svårigheten är att begränsa sig och så är det hela tiden en kamp mot tiden. 

Det gäller också att försöka ligga steget före. När årets Nobelpristagare i litteratur skulle utses stod Stefan Åsberg och hans fotograf beredda på La Guardia-flygplatsen i New York. När Alice Munros namn utannonserades köpte de genast flygbiljetter till hennes hemstad Toronto och åkte i väg. Problemet var bara att författaren i själva verket befann sig i Vancouver – fem timmars flygresa från Toronto – så det vara bara att hoppa på ett nytt plan. Det hela avslutades med ytterligare en timmes flygresa ut till halvön där Alice Munro befann sig.

Trots att han ibland rör sig i oroliga områden är han inte orolig för sin egen säkerhet. 

– Den största risken med mitt jobb är resandet, jag är rädd för trafikolyckor. Men visst kan det inträffa andra saker. På Haiti blev vi hotade med revolver och riskerade att bli av med bilen och all utrustning, men vår lokala kontakt lyckades ta oss ur det. 

Stefan Åsberg ser det som en förmån att få bo i USA och lära sig förstå samhället och människorna – landet har ju så stor betydelse för resten av världen. Han uppskattar också en social lättsamhet som han tycker saknas i Sverige. 

– Det är en varm och avspänd atmosfär, alltid är det någon granne som bjuder på barbecue. Sedan är Washington en bra stad för utlänningar, man känner sig väldigt välkommen. 

Byråkratiskt i USA

Några direkta nackdelar med att bo i Washington, förutom avståndet till familj och vänner i Sverige, kan han inte se. Där-emot överraskas han ibland av hur outvecklat och byråkratiskt USA kan vara.

– Internetbankerna är inte alls som i Sverige och de flesta använder fortfarande checkar. Och eftersom ingen vågar gå utanför sina begränsade befogenheter tar allting lång tid. Råkar man ut för en försäkringsskada krävs massor av telefonsamtal och mejl. 

Vill du tillbaka till USA efter nästa sommar?

– Nu är fokus på att göra ett bra avslut här och återvända till Sverige. Men sedan skulle jag absolut vilja ha ett nytt jobb som utrikeskorre. Det är en stor frihet och man slipper en massa jobbiga möten …

 

Fakta

Fakta Stefan Åsberg

Ålder: 45 år

Familj: Sambon Ulrika, miljöekonom, dottern Fanny, 16, som går på highschool och sonen Philip, 22 som jobbar i Gävle.

Bor: I villa strax utanför Washington.

Gör: Tv-reporter, utrikeskorrespondent för SVT.

Utbildning: Gymnasieingenjör, civilekonom med inriktning internationell marknadsföring, Uppsala universitet 1991.

Favorittid på dygnet: Klockan 16–19, Washingtontid. (”Aktuellts sena sändning är klar och de har inte börjat jaga mig för morgonsändningarna. Jag tränar, lagar mat och tar det lugnt.”)

Hobbies: Kolla på sport, samla på cigarrer.

Läser: Mest deckare på flyget, senast Divine justice av David Baldacci. Köpte Alice Munros Dance of the happy shades efter att ha träffat henne i Kanada.

Favoritplatser i Washington: Parken med The Vietnam Veterans Memorial Wall (”Vackert och välskött och man kan bokstavligen känna på historien.”) Swan Point vid Potomac River ett par timmar från Washington. (”Lugnt, vackert och avkopplande.”)

 
Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se