”Nu är inköparen en mjukis”
Om du hade skrivit boken för 15 år sedan hade innehållet varit annorlunda. Vad har hänt?
– Förr var inköparna inriktade på att skriva avtal och lägga beställningar. De förväntades vara hårdingar som prutade på priset. Nu är inköparen en mjukis som bygger och vårdar relationer, samt driver förändring. Utvecklingen beror på globalisering, digitalisering och samhällstrender.
Vad är skillnaden mellan traditionellt och modernt inköp?
– Traditionellt inköp är mer kameralt och präglas av ett motsatsförhållande till leverantörer, medan det moderna inköpet gärna framhäver samarbetsinriktade relationer.
Vilken betydelse bör pris ha vid inköp?
– Moderna inköpare tar steget från pris till kostnad. De ser till kundvärden, risker och hållbarhet. Inköparen lyfter blicken från det enskilda avtalet, organiserar sin inköpsportfölj och bygger bra affärsrelationer.
Och hur ser det ut i verkligheten?
– Tyvärr förväntar sig omgivningen ibland att inköparen ska vara en skicklig förhandlare som tar sig an prisfrågan i varje enskilt avtal. Och alltför många låter priset styra valet av produkt och leverantör. Men trenden är ändå tydlig – allt fler går mot ett modernt inköp.
Vilken kompetens behöver inköparen ha i dag?
– Analytisk och kommunikativ förmåga är kärnkompetensen hos en modern inköpare. En inköpare måste kunna sätta sig in i komplexa problem och analysera hur de påverkas av faktorer i omvärlden. Det handlar främst om att förstå hur förädlingskedjan och olika marknader fungerar, för att i förlängningen strukturera dem. Den kommunikativa förmågan kretsar kring att skaffa sig inflytande och att driva förändring. Dagens företag behöver inköpsentreprenörer som både kan hantera interna intressenter och de medarbetare som finns längs förädlingskedjan.