Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Medlemstjänst: Karriärrådgivning för chefer

Många av Civilekonomernas medlemmar blir chef någon gång under karriären. Nina Forssblad, karriärrådgivare för chefer finns på förbundet som bollplank.

På vilket sätt kommer du i kontakt med medlemmar som är chefer och vilka är vanliga frågor? 
– Chefsmedlemmar kan ringa, mejla eller be om ett personligt möte. Frågorna kan vara väldigt olika. En del kan ha funderingar på att byta karriär och vet inte riktigt var de ska börja. Andra kan önska tips innan de kliver på ett chefsjobb.

Vad är viktig att tänka på innan man kliver på ett chefsjobb? 
– För att slippa obehagliga överraskningar bör man så långt som möjligt ta reda på vad uppdraget handlar om och vilka förväntningar som vilar på tjänsten. En del erbjuds fina villkor men får senare veta att de till exempel ska sköta en större omorganisation.

Har du fler tips?
– Ofta får man i sitt första chefsjobb ansvar över tidigare kollegor och då måste du verkligen sätta dig in i vad det innebär. Som chef kan du inte vara kompis längre utan är i första hand arbetsgivarens representant. 

Vilka frågor kan du inte besvara?
– Jag svarar bara på frågor som rör chefsmedlemmars egen karriär. Frågor som rör arbetsrätt och förhandling hänvisar jag till våra ombudsmän som är experter på det. Jag kan inte heller svara på frågor som rör chefens problem med medarbetare då det krockar med vårt uppdrag som arbetstagarorganisation. 

Varför ska man som chef vara med i facket?
– Vår erfarenhet visar att chefer räknas till de mest sårbara på arbetsmarknaden. Den närmaste chefen kan försvinna och vips kan du hamna i en helt ny situation. Är du med i facket kan du bland annat få förhandlingshjälp, bollplank och inkomstförsäkring. 

Fakta

Tips! Speciella tjänster för dig som är chef!

  • Karriärcoachning med chefsvana coacher.
  • Lönestatistik för chefer via Saco Lönesök. 
  • Granskning av vd- och anställningsavtal.
  • Nätverk för chefer.
  • Executive cv-coachning via Newstart.
  • Chefsseminarier.
  • Boken: Dina första hundra dagar som chef.
  • Nyhetsbrev för chefer.

Har du en karriärfråga? Kontakta Nina Forssblad: 08-556 912 00 eller på nina.forssblad@civilekonomerna.se.

Mer på civilekonomen.se