Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Grupp på sex personer i gott medarbetarskap

Medarbetarens tur att stiga fram

Nyckeln till framgång för en organisation har länge ansetts vara att hitta rätt ledarskapsmodell. Men nu ökar förståelsen för att det är lika viktigt att utveckla medarbetarskapet.

Det borde vara lika självklart att utbilda i gott medarbetarskap som i  ledarskap. Att det inte är så kan bero på att det anses mindre statusfyllt och att det är så många att utbilda. Efter 18 år av ledarutbildning blev jag lite trött på att fokusera på alla förväntningar på chefen. Jag funderade  på varför det sällan pratas om medarbetares eget ansvar. Anställningskontraktet innebär ju mer än att göra sitt jobb och få lön för det,  säger organisationskonsult Anna Tufvesson som skrivit boken ”Aktivt medarbetarskap”. 

En aktiv medarbetare förstår att hålla motivation och engagemang uppe och bidrar till sin egen och andras arbetsglädje. Det handlar om att inte bli ett offer och skylla på andra när problem uppstår,  skapa hållbara relationer med kollegor, bygga upp motståndskraft mot stress och hjälpa chefen att bli bättre. 

Läs mer: Feedback framgångsfaktor på bra arbetsplats

Mellanblond kvinna med glasögon talar om medarbetarskapet
Anna Tufvesson.

– Det sista brukar medarbetare  studsa till för. Jag märker att många inte tänkt på att de har ansvar för att skicklig-göra chefen, säger Anna Tufvesson.  Se till att chefen vet vad du behöver för att göra ett bra jobb, ge chefen feedback och informera  om problem och lösningar som ni diskuterar i arbetsgruppen. 

Annette Bosell är en annan expert på ämnet. Hon föreläser om och utbildar i medarbetarskap och har med Annika Ploghammar skrivit boken ”Flyt på jobbet – om medarbetarskap”.  Merparten medarbetare hon möter längtar efter ett aktivt medarbetarskap och trygga chefer välkomnar det.

— Det är ett skifte på gång i arbetslivet. Självstyrande medarbetare börjar ses som en andra lika viktig sida av myntet som ledarskapet. Båda bör utvecklas i samverkan. Så länge du är i en organisation som uppmuntrar till delaktighet och det finns en balans mellan det ansvar du kan, vill och får ta fungerar det. 

Läs om: Gjort bort dig på jobbet? Här är expertens bästa tips

I ett aktivt medarbetarskap ingår enligt Annette Bosell förmågan att förstå och hantera sig själv och sina behov. Du måste klara av utmaningar i det egna jobbet, öppna upp för nya perspektiv och fråga dig själv ”Hur är jag att arbeta med?”. 

”Det är viktigt för arbetsresultatet och stämningen på jobbet att ha goda relationer med kollegorna – involvera, stödja, bekräfta och kompetensdela.” 

Enligt Anette Bosell och Anna Tufvesson är fackliga företrädare idag positiva till medarbetarskapsutbildning. I början fanns en oro hos facket att det skulle innebära merarbete för medlemmarna. Men det handlar ju om att involvera sig mer i arbetet. 

– Ett aktivt, robust medarbetarskap är bäst för individen, arbetsgruppen och organisationen, säger Annette Bosell.

– Därför bör det vara ett tydligt lönekriterium. Medarbetare som ser till helheten och hjälper till att skapa en attraktiv arbetsplats är värdefulla,  tillägger Anna Tufvesson. 

Läs också: Hellre bra arbetsmiljö än hög lön


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

 

 

Så utvecklar du ett aktivt medarbetarskap:

  • Öva dig i självledarskap. Vilka är dina styrkor och din drivkraft? Vad skulle öka din motivation?  Kan du vässa din arbetsprestation?
  • Inse att det ingår i ditt jobb att göra chefen bättre. Förklara vad du behöver för att kunna prestera på topp. Ge chefen feedback och relevant information.
  • Se dig inte som ett offer, var lösningsinriktad och skyll inte bara på andra när problem uppstår.
  • Involvera alla kollegor i gemenskapen, bekräfta, stöd, ge feedback och kompetensdela.
  • Reflektera över egenskaper och beteenden du bör träna för att vara en bra kollega. Medverka till en god arbetsmiljö.
  • Engagera dig i verksamhetens resultat och mål. Sträva efter att stärka organisationens varumärke. Vinnlägg dig om att kunder ska vara nöjda. Skapa motståndskraft mot stress till exempel genom motion. Ta ansvar för att försöka få tid till återhämtning på jobbet.
Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se