Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Månadens jobb: COO

Socialt engagemang är nyckeln till att Mattias Svensson trivs på Teach for Sweden. Efter flera år som rådgivare på bank fick han möjligheten att ägna sig åt en fråga som han då och då kommit i kontakt med som företagsrådgivare: frågan om svensk kompetensförsörjning och svensk skola.

Redan vid valet av studier var samhällsfrågan viktig för Mattias Svensson. 

– Jag har alltid haft ett brett perspektiv på ekonomi och sett en nära koppling mellan ekonomiska och sociala värden. När jag år 2010 fick frågan om att byta verksamhet till så kallad non-profit så var det ett naturligt steg, säger Mattias Svensson.

Han lämnade finansvärlden för att arbeta med ledarskap och samverkan mellan skola och arbetsliv. År 2011 kom han i kontakt med det globala nätverket Teach for All och blev del i att starta det svenska initiativet Teach for Sweden.

Mattias Svensson menar att hans jobb handlar om samverkan och att få fler aktörer att ta ett gemensamt ansvar för en likvärdig skola där elevens socioekonomiska bakgrund inte är avgörande för  resultatet. Det gör jobbet variationsrikt.

– Jag arbetar med allt från verksamhetsutveckling och ekonomistyrning till att engagera beslutsfattare och företag i frågan om svensk utbildning. Vårt mål är att ta vara på alla barns förmågor.

Fakta

Mattias
Ålder:
36.
Bor: Stockholm. 
Familj: Gift och två barn.
Gör: COO och ansvarig för finansieringsverksamheten på Teach for Sweden. 
Utbildning: Civilekonom via PEO-programmet (politik, ekonomi, organisation) från Södertörns högskola.

Fakta

Vem passar till jobbet?
– Den som har ett samhällsengagemang, har entreprenörsanda, är modig och har ett starkt målfokus.

Fakta

Plus: 
+Det är givande att få arbeta tvärsektoriellt med beslutsfattare från näringslivet, offentlig och civil sektor.
+Mitt jobb har en nära koppling till samhällsfrågor.
+Jag ser konkret hur vi kan göra skillnad. 

Minus:
-Det kan ibland vara svårt att hålla isär arbete och fritid eftersom jag jobbar med en fråga som engagerar även efter arbetsdagens slut. 

Fakta

Mer om Teach for Sweden: 
Teach for Sweden är en religiöst och politiskt obunden stiftelse som arbetar för en likvärdig skola. Stiftelsen är med i det globala nätverket Teach for All. Teach for Swedens kandidater är bland annat utbildade civilingenjörer då man söker drivna ledare främst inom matte och NO-ämnen. Tiden fördelas på 80 procent lärarjobb och resten studeras ledarskap och pedagogik. Kandidaternas snittålder är 32 år.

Fakta

11 nya NO-lärare har examinerats via Teach for Swedens ledar- och pedagogprogram hittills.
58 kandidater är med i programmet. Kandidaterna finns på 47 skolor och når cirka 5 000 elever. Drygt 14 000 unga gick ut grundskolan våren 2015 utan gymnasiebehörighet.

Fakta

42 000–45 000 kr tjänar specialister inom området utbildning i Stockholms län enligt Civilekonomernas lönestatistik. Titeln COO saknas i statistiken.

Mer på civilekonomen.se