Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Heterogen grupp med människor symboliserar löneenkäten

”Lönenivån kan sjunka – men bli mer träffsäker”

Det är dags att besvara den årliga löneenkäten som kartlägger vad tusentals ekonomer tjänar. Nytt för i år är att förbundet samarbetar med Jusek, vilket innebär att underlaget ökar rejält. Ekvationen är tydlig, ju fler som svarar, desto bättre blir statistiken.

Den senaste lönestatistiken visade den rekordhöga medellönen 53 977 kronor för Civilekonomernas ekonomer. Lön är dessutom en viktig fråga för förbundets medlemmar. Den första månaden efter att lönestatistiken släppts går 2 000 personer in och tittar på Lönesök, därefter sjunker antalet till 1 500 personer per månad.

Logga in och svara på löneenkäten 

Lönestatistiken är en unik medlemsförmån som kräver att så många som möjligt svarar på enkätfrågorna. Vid den senaste undersökningen svarade ungefär 11 000 medlemmar. Ambitionen är att det ska vara enkelt att bemöta enkätfrågorna, därför skickas enkäten ut tidigt på morgonen via mobilen.  

Läs mer: Branscherna som betalar bäst

Gråhårig slätrakad man med rektangulära glasögon expert på kollektivavtal
Sören Lundgren.

— Lönestatistiken är en viktig del av medlemsnyttan. Vi har undersökt ekonomlöner sedan 1930-talet när förbundet bildades. Ju fler som svarar, desto bättre underlag får vi för att kunna erbjuda detaljerad statistik som anger vad du tjänar på olika befattningar. Vi tittar även på olika regioner, säger Sören Lundgren, Civilekonomernas löneexpert. 

Löneenkäten består av tjugo till trettio frågor och tar cirka fem minuter att besvara. Sören Lundgrens rekommenderade lägsta nivå är att man tar sig tid att besvara vilken lön, titel samt arbetsgivare man har, “det räcker för vår del”.  

Den första januari 2020 avser Civilekonomerna och Jusek att bilda ett nytt förbund. En anpassning mellan de två förbundens lönestatistik har redan inletts då Jusek har många ekonomer bland sina medlemmar. 

Läs även: Aktuellt om samgåendet med Jusek

Hur kommer detta att påverka statistiken? 

— Jusek har ett något lägre löneläge av det skälet att de har en annan fördelning på till exempel offentlig sektor och arbetsområden. Framöver betyder det att den totala lönenivån i statistiken kan sjunka. Samtidigt är det viktigt att betona att det statistiska underlaget kommer att bli bättre, konstaterar Sören Lundgren. 

Löneenkäten är även intressant för egna företagare. Frågorna har inför årets enkät utvecklats för att erbjuda också dem största möjliga medlemsnytta. 

Läs om: Ta rätt betalt som egenföretagare


Annons:

Bli medlem

Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.

TOPP 3

  • Vd/Kommunchef: 105 379 kronor 
  • CFO: 92 780 kronor
  • affärsområdesschef: 90 397 kronor
Mer från: , ,

Mer på civilekonomen.se