”Ledare måste kliva ur sin bubbla”
Loungen på Microsofts kontor, i hjärtat av Stockholm, vilar närmast öde. Innan pandemin var det full fart med anställda, leverantörer och partners som arbetade och drack baristakaffe i soffor och vid arbetsborden. De flesta morgnarna hittade man dessutom vd:n, Hélène Barnekow på plats.
Ledarskap med mod att förändra
– Ledare måste kliva ur sin bubbla, vara transparanta, autentiska och närvarande. Genom att jag var på plats och tillgänglig bland medarbetarna så visade jag vem jag är och fick ovärderlig input från de spontana korta mötena.
Men vår intervju sker på behörigt avstånd för att prata om boken Re:start, Det värdebaserade ledarskapet i en föränderlig värld (Liber), som Hélène Barnekow skrivit med journalisten Nina Pettersson.
– Med konstant förändring är ledarskapet ännu viktigare. Idag krävs ledare som i ord och handling visar vägen samt kan besvara medarbetarnas fråga ”varför”. Och det gäller alla verksamheter, från skolor till techbolag.
Det värdebaserade ledarskapet innebär att ledaren har svar på verksamhetens högre syfte och vet sin värdegrund. Utgångspunkten är ledare som lever som de lär. Hélène Barnekow ser ett paradigmskifte i ledarrollen.
”Framtidens ledare är människor som lyckas hitta sin egen drivkraft och stå för den samtidigt som de vågar visa sårbarhet och be om hjälp. Ledare som tycker att de har svaren på allt är passé.”
Microsoft ömsar också skinn, visionen är en organisation som ska präglas av demokratisering och tillgänglighet. Helene Barnekows syn på ledarskap sammanfaller med Microsofts den amerikanske vd:n Satya Nadellas synsätt, Microsoft har tagit fram ramverket Model Coach Care, där medarbetarna står i fokus.
Medarbetarens tur att stiga fram
– Vi har länge pratat om kundresan men den verkliga magin uppstår när kundernas och medarbetarnas resor kopplas samman. Nittiofem procent av alla bra idéer kommer från medarbetarna i organisationen. Hierarkiskt styrda organisationer klarar inte av att ställa om snabbt men modiga medarbetarstyrda organisationer kan.
Hur leder du verksamheten genom Coronakrisen?
– Genom att reflektera över hur jag kan ge verktyg och kan ta bort hinder så att medarbetarna vågar pröva nya idéer. Jag ser mig som en coach som faciliterar förändring. Och man ska aldrig slarva bort en kris.
Så kan du som chef hantera coronakrisen
Hélène Barnekow betonar därför vikten av att vara ännu mer närvarande för medarbetarna i kriser som denna. Men loungen är utbytt mot Microsofts Teams, ett nav för samarbete i Office 365.
– Ja, tekniken är på plats. Nu är min uppgift att hålla engagemanget uppe genom att fånga upp vad och vem mina medarbetare behöver för att göra ett bra jobb. För när vi har fokus på rätt saker, plockar bort hinder och kopplar ihop idéerna så skapar vi större värde.
3 STRATEGIER FÖR ATT LEDA VIRTUELLA MÖTEN
Hélène Barnekow leder många möten i Teams. Här är tre strategier för att facilitera bästa möjliga resultat:
Inled med informellt småprat innan du sätter igång mötet, så ger du deltagarna tid att komma igång och ”läsa av det virtuella rummet”.
Du som moderator coachar mötet, vilket innebär att du är noggrann med att fånga upp samtliga deltagares synpunkter. En del deltagare har svårt för att komma till tals i ett virtuellt möte, rikta dig därför till var och en i mötet för att inte missa någon.
Våga tystnaden. Ja, sitt på händerna. Det händer något i ett möte med spontana pauser.
Konsten att bli sedd av din chef
Annons:
Hélène Barnekow, 55
Familj: Två barn.
Bor: I Stockholm.
Bakgrund. Microsofts vd i Sverige, studerade internationell ekonomi i Lund, har sedan arbetat internationellt i tech-branschen i 25 år, var tidigare vd för Telia Sverige.
Om fackförbund: ”För att få systemet att fungera krävs mycket nytänkande. Fackförbunden behöver vara långt framme i ledarskap och visa förståelse för vad som händer för att hantera nya behov och grupper på arbetsmarknaden.”