Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Oscar Stålnacke har skrivit en avhandling som kan hjälpa privatsparare att fatta bättre beslut. Foto/collage: Johan Gunséus.

Läs årsrapporter – få högre avkastning

Investerar du i aktier? Då ska du fundera på hur du tar till dig informationen du grundar dina aktieinköp på. Genom att läsa årsrapporter i stället för affärstidningar kan du få ut mer av dina investeringar, enligt en ny avhandling.

Den som investerar sina pengar i aktier och som följer bolagens egna årsredovisningar och rapporter får högre avkastning och tar mindre risker än den som bara följer med i bolagsrapporteringen från övriga medier. Det visar Oscar Stålnackes doktorsavhandling What do you expect? Individual Investors’ Subjective Expectations, Information Usage, and Social Interactions in Financial Decision-Making. 

– Jag tror att min avhandling kan hjälpa privatsparare att fatta bättre beslut och inte bara använda sig av filtrerad information från exempelvis tidningar. Jag tror också att det här kan hjälpa företag när man tittar på hur man rapporterar information. Många som investerar i aktier har inte en ekonomutbildning och för många är informationen svår att förstå, säger Oscar Stålnacke.

För avhandlingen har han studerat finansiella risker som tagits mellan åren 1999 till 2007 av närmare 130 000 personer födda 1963 och 1973. Han har också studerat hur sociala samspel påverkat deras benägenhet att ta finansiella risker. För att hitta svaret har han bland annat kombinerat register- och enkätdata över aktieportföljer, inkomst, kön, informationsanvändning och förväntningar på aktiemarknaden.

Läs också: Etikforskaren – marknaden bör ta ett större ansvar vid investeringar

– Jag har studerat vilken information de använt för sina investeringsbeslut, hur informationsanvändningen står i relation till risken de tar i sina aktieportföljer samt deras portföljavkastning. Resultaten tyder på att de som följer med bolagsrapporterna och använder sig av rapporterad redovisningsinformation tar mindre risker och får bättre avkastning jämfört med dem som i stället använder information som filtreras via media, säger Oscar Stålnacke.

Avhandlingen kretsar kring området behavior finance, alltså hur folk fattar finansiella beslut. På senare år har dock mycket hänt i informationsflödet, bland annat sett till utvecklingen av internet.

– Även om mycket har skett med den information som finns tillgänglig så tyder resultaten på att de personer som använder sig av information direkt från bolagens rapporter fortsätter att fatta bättre finansiella beslut än personer som förlitar sig på andra informationskanaler, säger Oscar Stålnacke.

Möjligheten att ekonomer genom sin utbildning har bättre kunskaper för att förstå bolagsrapporterna har Oscar Stålnacke tagit hänsyn till.

Läs också: Privatpersoner investerar i hans solcellsprojekt

– Även om du har en utbildning med mer kunskap om aktier och aktiemarknaden så spelar din informationsinhämtning roll för din avkastning och dina risker. Resultaten tyder på att de som använde sig av information direkt ifrån bolagens rapporter hade en något högre avkastning.

Enligt Oscar Stålnacke så har de som använder sig av rapporterad information i genomsnitt tjänat omkring fem procent mer i avkastning per år jämfört med de som i stället fattat sina finansiella beslut baserat på information från andra källor.

Tidigare studier har visat att benägenheten att till exempel investera i aktier ökar om andra i din omgivning gör det. Bland de nya möjligheter som öppnar sig med hjälp av internet syns bland annat Nordnets satsning Shareville där privatpersoner anonymt öppnar sina investeringar och låter andra ”följa dem”, genom ett socialt community. När Oscar Stålnacke tittade på hur påverkan från sociala sammanhang såg ut såg han ett liknande samband för den finansiella risk som individer tar i sina aktieportföljer.

Läs också: Blockkedjor kan reformera fondhandeln

Men att ta rygg på någon som gjort ett klipp behöver inte vara enbart positivt.

– Det kan vara bra för att få den som aldrig investerat i aktier att börja göra det men det är också lätt att ”bli bränd”. Det gäller därför att vara medveten om risken i olika typer av investeringar.

– Överlag tycker jag att det är för mycket fokus på att göra snabba pengar genom klipp. Finansiell forskning säger att det på lång sikt är bäst att köpa en indexfond med låg avgift. Sannolikheten är större att du lyckas bättre, även om det kanske inte är lika spännande som att försöka hitta sätt att slå marknaden på. Även om de personer som använder rapporterad information verkar generera en högre avkastning än den som använder andra informationskanaler så är det tveksamt om de på lång sikt kommer att kunna slå marknaden.

Läs också: Tjäna pengar med delningsekonomin

Oscar Stålnacke, 28

Bor: Umeå
Familj: Sambo
Aktuell: Nyligen disputerat med en avhandling på Handelshögskolan vid Umeå universitet där han studerat individers finansiella beteende.
Motto: ”Lägg inte alla ägg i samma korg”. En klassiker som är lika gångbar när det gäller placeringar som i livet i stort.

Oscars fem bästa spartips:

1) Låt dig inte avskräckas av aktiemarknaden utan kom igång med ett sparande.

2) Låt tiden göra jobbet. Med hjälp av ränta på ränta-effekten blir små belopp över tid stora.

3) Gör det enkelt. Investera i indexfonder med låg avgift. Vill du sen ”krydda upp” sparandet med något mer exotiskt så kan du alltid göra det, men låt det inte vara basen för ditt sparande.

4) Köp när andra säljer och sälj när andra köper. Enkelt i teorin men svårt när det väl blåser kallt.

5) Kolla inte din portfölj för ofta. Investeringar i aktier eller i aktiefonder kommer att svänga och det är därför lätt att göra något förhastat när man ser att siffrorna blir röda.

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se