Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ung mörkhårig kvinna med glasögon framför två datorskärmar illustrerar korttidspermittering

Korttidspermittering utökas

Systemet för korttidspermittering expanderas enligt ett nytt regeringsförslag. ”Akavia ser positivt på att det statliga stödet för korttidsarbete utökas”, säger Akavias förhandlingschef Mikael Andersson.

Igår föreslog regeringen tillsammans med regeringen, Centerpartiet och Liberalerna att korttidspermitteringen (korttidsarbete) utökas från 60 till max 80 procent. Utökningen ska vara tillfällig och gälla under maj, juni och juli 2020.

Mikael Andersson.

– Vi befinner oss i ett exceptionellt krisläge, där vi genom det statliga stödet och träffade kollektivavtal kan få förutsättningar att rädda i grunden välmående företag och undvika arbetsbristuppsägningar så att företagen snabbt kan få i gång hjulen igen när det ekonomiska läget vänder, kommenterar Mikael Andersson, förhandlingschef vid Akavia.

Corona slår hårt mot ekonomin

Den tillfälliga uppväxlingen av korttidsstödet är efterfrågat av de flesta nationalekonomerna och förstärker enligt Mikael Andersson företagens möjlighet att behålla personal och produktionskapacitet eftersom det ekonomiska läget är akut den närmaste tiden.

– De kollektivavtal som redan träffats kring korttidsarbete har också ”ventiler” med innebörden att om lagstiftningen ändras så är parterna också beredda på att göra tillägg till avtalen.

Det finns beräkningar som pekar på att cirka 700 000 anställda kan befinna sig i korttidsarbete till hösten. Akavia har cirka 100 000 yrkesverksamma medlemmar, varav cirka 60 procent arbetar i den privata sektorn, 30 procent i den statliga och 10 procent inom den kommunala sektorn.

Så fungerar korttidsarbete

Hur många medlemmar kan beröras?

– Vi kan inte ange någon siffra, men helt klart är att en del av våra medlemmar redan är korttidspermitterade eller kan bli det. Vi hoppas givetvis att man genom den här tillfälliga åtgärden undviker uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Att många berörs märks i det stora trycket på Akavias medlemsservice och rådgivning och förhandling. Hinner ni med?

– Ja, vi har ett högt verksamhetstryck, med många frågor kopplade till korttidsarbete och coronaläget. En del av våra medlemmar är redan korttidspermitterade medan andra får jobba väldigt mycket och har frågor kring förlängning av arbetstid, arbetsskyldighet och så vidare. Men vi har en prioritering för att klara av att stötta våra medlemmar i den här krisen, konstaterar Mikael Andersson.

Akavia om corona


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se