Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Konsten att bli en bra preppare

En stor snöstorm lamslog stora delar av landet under några dygn 2016. Därefter fick terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 många att inse att vi måste vara förberedda på allt. I boken Prepping tipsar Anna-Maria Stawreberg om hur du ska klara dig.

Många ekonomer är vana vid att vara visionära, se alternativa scenarier och planera för arbetsplatsens framtid och utveckling i med- och motgångar. Men hur ser det ut hemma med visionerna om något hotar? Försvarsberedningen vill att alla ska ha ett nödförråd för minst en vecka hemma om det oväntade inträffar. Men hur gör man för att bli en så kallad prepper? Författaren Anna-Maria Stawrebergs nya bok Prepping tar grepp på hur du bäst förbereder dig.

Varför skrev du en bok om prepping?

– Jag gillar filmer och böcker på temat katastrofer. Det har fått mig att fundera mycket över det oväntade. Jag har deltagit i några överlevnadskurser och kom då i kontakt med preppare. Jag är själv ingen prepper men insåg att det är en folkrörelse som i allt större utsträckning blir var mans engagemang.

Läs också: Så övervinner du oron att tala inför grupp och blir ett talarproffs

Vem är det som preppar?

– En stor andel av de som preppar är människor som sett samhällen kollapsa. Personer som jobbat utomlands, vårdpersonal, militärer, UD-personal, polis och många inom politiska funktioner som på regeringskansliet och riksdagen. Förut var det mest män, men inför min bok har jag intervjuat nästanlika många kvinnor som män som prejar.

Hur gör den som bor i stan med små möjligheter till att förvara extra mat och vatten?

– Det handlar om att ha kunskap och tänka igenom olika scenarier. I boken berättar storstadsmänniskor att de förvarar vatten på balkongen i dunkar eller fryser in vattenflaskor. I present till den som redan har allt kan man ge en liten vattenrenare eller en vevradio som är jättebra saker att ha hemma.

Läs också: Så övervinner du telefonskräck – och lyckas i affärer

Kan man bli bättre på prepping på jobbet?

– Första hjälpen är prepping som alla mår bra av att kunna, men även grundläggande kunskap om hur vi fungerar i krissituationer.

Kan du ge några snabba tips på den som vill komma igång och preppa?

– Tänk igenom olika scenarier, vart tar vi oss, var samlas vi och vem hämtar barnen om något händer och mobilnätet bryter samman? Köp en extra konserv när du handlar, köp det du äter ändå och rotera i köksskåpen så blir det inte gammalt. Skriv ut telefonnummer, ha lite extra vatten hemma och ett trangiakök och håll upp god kondition. Det är saker du har nytta av i många situationer; vid strömavbrott, oväder, vid mindre dramatiska situationer som till exempel influensa eller oväntat besök i form av extra matgäster.

Läs också: Unga oroliga – vill ha mer trygghet på jobbet

Prepping kommer från prepare

Anna-Maria Stawreberg tror att hon blev mer intresserad av prepping när hon själv fickbarn. Prepping kommer från amerikanska ordet prepare som betyder förberedelse.

 

Mer från:

Mer på civilekonomen.se