Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Axel Brangenfeldt. Foto: Christina Sjögren

Karriär i Korea

Axel Brangenfeldt blev fast i Sydkorea efter studierna. I dag jobbar han på Business Sweden och hjälper svenska företag att etablera sig och växa på den koreanska marknaden. – Sverige har ett starkt varumärke i Korea. Det är ofta förknippat med innovation och hög kvalitet. Har du en unik och bra produkt har du alla möjligheter att lyckas, säger han.

Exakt vid utsatt tid dyker 33-årige Axel Brangenfeldt upp på kaféet. Klädd i marinblå kostym, vit skjorta och bruna läderskor smälter han in i det kostymtäta affärsdistriktet Myeong-Dong i Seoul. Området är också en turistmagnet och populärt för shoppingsugna.
– Att komma i tid är mycket viktigt här. Man kan få dispens för trafiken, men det är absolut bättre att komma för tidigt än för sent, säger Axel Brangenfeldt.

Bara några kvarter bort arbetar han som konsult på Business Sweden sedan fem år. Han hjälper svenska företag som vill starta verksamhet i Sydkorea.
– Jag har märkt att förfrågningarna har ökat kring Korea. Folk känner också till landet mer än tidigare. I dag vet fler vad till exempel bibimbap och kimchi är för något. Jag tror att Gangnam Style har varit bra för Korea.

Business Sweden har kunder inom alla typer av industrier och företag. Cirka 85 svenska företag är etablerade här som Volvo, H&M och Ikea. Men det är många fler som exporterar varor hit och arbetar med lokala distributörer. Svenska företag exporterar årligen varor till Korea för uppemot tio miljarder kronor. Exporten har ökat med tolv procent de senaste två åren, men Sverige är fortfarande en relativt liten handelspartner. 

Surfade i Australien
Att Axel Brangenfeldt skulle hamna som konsult i världens tolfte största ekonomi var långt ifrån självklart. Snarare var det arkeolog han funderade på efter studenten i Sollentuna. Intresset för historia och olika kulturer gjorde att valet föll på kurser i religionshistoria och socialantropologi. Men han kände sig osäker på vilken riktning hans karriär skulle ta och ville läsa en bredare utbildning med fler möjligheter. Han längtade också utomlands. Valet föll på Australien där ekonomistudierna med fokus på Asien varvades med surfning. 
– Det visade sig att jag var ganska duktig på det där med ekonomi och framför allt tyckte jag att det var kul. Det var spännande att förstå hur saker och ting fungerar från ett ekonomiskt perspektiv och det jag intresserade mig mest för var internationella affärer.

Tre år stannade han varav ett halvår tillbringades i Hongkong.
– Där fick jag verkligen en känsla av att jag ville stanna kvar i Asien. Snabbheten och pulsen som också finns här i Seoul är svår att hitta någon annanstans. 

Väl tillbaka i Sverige inledde Axel Brangenfeldt sin master i management där en termin skulle studeras utomlands.
– Jag ville helst åka till ett ställe dit ingen annan sökte sig. Och jag ville sätta mig i en position som jag aldrig hade varit i innan och se vart det kunde ta mig. Så det blev Korea. Jag hade ingen erfarenhet av landet. Jag visste bara att det är ett modernt land med mycket folk. 

Läs också: Tolv sätt att få in en fot på drömarbetsplatsen

Kunde inte språket
Han skaffade sig snabbt en stor kompiskrets och hann bli förälskad under sina fyra månader i Seoul. Flickvännen som numera är hans fru hade han träffat på en fest i Hongkong. De fattade tycke för varandra redan då, men behöll inte kontakten. Axel Brangenfeldt hade bara varit hemma några månader i Stockholm när Business Sweden i Seoul erbjöd honom jobb, först som trainee. 
– Jag ville absolut arbeta utomlands. Men jag trodde att det skulle vara svårt att få jobb här. Det är en annorlunda kultur och jag pratade inte koreanska. 

Men det har knappt blivit några kulturkrockar under de fem åren han bott i Korea. 
– Jag har lärt mig att det är bättre att fokusera på likheterna och att acceptera skillnaderna. Jag känner mig snabbt hemma på en plats och har lätt att anpassa mig. 

Att han har en koreansk partner tror han har hjälpt till att förstå samhället bättre. Det som har varit mest annorlunda är att han och flickvännen inte kunde bo ihop under de fyra åren före giftermålet. Och innan det kunde bli aktuellt att säga ja till varandra var han tvungen att be om lov av sin blivande svärfar. 
– Jag har haft tur med mina svärföräldrar. De är väldigt öppna och härliga. Jag har hört om andra som haft det tuffare att bli accepterade av familjen.  

600 svenskar i Sydkorea
Sydkorea är ett väldigt homogent samhälle där enbart två procent har utländsk bakgrund. Ungefär 600 svenskar bor här. Likriktningen smittar även av sig på företagsklimatet. Marknaden är fortfarande dominerad av stora inhemska företag som Samsung, LG och Hyundai och det är svårt för mindre företag att klara sig i konkurrensen. Men det börjar ske en förändring. Regeringen stöttar småföretagare och Sydkorea är i dag det fjärde enklaste landet i världen att starta företag i. 
– Tidigare var Korea gömt mellan Kina och Japan, men nu har landet fått en hippfaktor. Så det är en intressant tillväxt och det är en stor och bra marknad för svenska företag att expandera på, säger Axel Brangenfeldt.

Läs också: Karriär mot strömmen

Fakta

Axel Brangenfeldt, 33
Familj:
Fru, mamma och pappa samt bröder i Sverige respektive London.
Yrke: Konsult på Business Sweden i Seoul som funnits i landet sedan 1996.
Bor: I lägenhet i Seoul.
Utbildning: Bachelor of International Business från Griffith University i Australien. Efter det tog han en master i Management från Handelshögskolan i Stockholm. Under sin masterutbildning gjorde han en utbytestermin på Yonsei University i Seoul 2010.

Fakta

Tips! Om du vill göra affärer i Sydkorea
1) Skapa bra relationer. Det är viktigt att skaffa en bra relation och etablera tillit med de du ska göra affärer med. Träffa dem personligen och gå ut och ät middag. Var beredd på att de första frågorna kan vara privata, som hur gammal du är och om du är gift. 
2) Respektera äldre. Koreas samhälle är hierarkiskt, så även företagsvärlden. Var noga med att ge extra respekt åt äldre personer, som att hålla upp dörrar för dem.
3) Visitkortskodex. Lämna över ditt visitkort med två händer och se till att visitkortet är vänt så att det är läsbart för den du räcker över till. Ta även emot visitkort med två händer.
4) Ha tålamod. Allt måste gå väldigt snabbt i det koreanska samhället. Så ha tålamod med att folk inte har tålamod med att vänta.
5) Viktigt med detaljer. Kommunikationen är inte lika direkt som den är i Sverige. Det är mycket som måste läsas in mellan raderna. Så se till att vara väldigt detaljerad i affärssammanhang så att du verkligen förstått vad som gäller.
6) Hitta en bra lokalpartner. Det är väldigt viktigt att ha en lokal partner oavsett om du vill sälja saker till koreanska företag eller konkurrera med dem. 

Fakta

Snabbfakta Sydkorea
Sydkorea var ett av världens fattigaste länder i början på femtiotalet. I dag är det världens tolfte största ekonomi. Landet är en femtedel så stort som Sverige och har fem gånger så många invånare. 

Mer på civilekonomen.se