Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Carolin Solskär. Foto: Annika af Klercker

”Jätteviktigt för ekonomer att kunna lite tech”

Man måste inte kunna programmera själv, men man måste förstå programmering för att kunna vara innovativ. Det menar studenten och entreprenören Carolin Solskär. Hon tycker att fler ekonomstudenter bör plugga IT.

För tre år sedan var Carolin Solskär 22 år och jobbade på sjön som kock. Hon kände att det var ”dags att växa upp” och ville plugga ekonomi eftersom det kändes som en bred och bra grund att stå på. Att det blev kombinationsutbildningen ”Kandidatprogram i ekonomi och IT” på Stockholms universitet var inget annat än en lycklig slump.

– Jag var skeptisk eftersom jag inte hade hållit på med det innan. Men jag testade och kände: Shit, vad kul och vilka möjligheter det finns i branschen! säger hon när vi ses i Kräftriket på Stockholms universitet där Stockholm Business School håller till.

Utbildningen blandar företagsekonomi med systemvetenskap och Carolin Solskär är när intervjun görs inne på sin femte termin. Hon har hunnit driva två företag, dragit igång flera lyckade projekt i Föreningen Ekonomerna och nästan blivit utsedd till Årets IT-tjej. Ja, det har hänt en del på tre år.

Läs även: Hetaste egenskaperna för ekonomer

Tävlingen Årets IT-tjej anordnas av Microsoft för att inspirera tjejer att satsa på IT. Carolin Solskär var en av tre finalister i fjol. En av flera anledningar var projektet ”Why IT” som hon drog igång för att få fler ekonomistudenter att intressera sig för ämnet. Tillsammans med Föreningen Ekonomerna ordnade hon två event med föreläsare från bland annat Spotify, Microsoft och Dell.

– Jag tror att det är jätteviktigt att kunna lite tech. Jag tror inte att alla behöver lära sig att programmera, men man behöver lära sig förstå hur programmering fungerar, säger hon och ger ett exempel:
– Om man kommer på en affärsidé och behöver en app, så är det lätt att man blir lurad annars. Om man förstår hur programmering fungerar så kan man ställa rätt frågor.

Läs även: Kvinnor riskerar att fastna i robotfällan

Hon tycker att det är viktigt för alla att kunna lite IT, oavsett vad man tänker jobba med.

– Överlag blir allt mer digitalt. Om man ska vara innovativ och hänga med så måste man förstå tech.

I dag har hon lämnat över projektet Why IT i nya händer, för att i stället lägga sitt studentengagemang på Föreningen Ekonomernas entreprenörsförening The Entrepreneur Club. Carolin och hennes kompis ville skapa en plattform där studenter kan utbyta erfarenheter om entreprenörskap och kanske starta bolag ihop. Men de upptäckte ganska snart att de hade ett problem.

– Vi insåg snabbt problematiken med att alla pluggade företagsekonomi. Det innebär att alla tänker på samma sätt, löser problem på samma sätt och kommer från samma bakgrund. Det funkar inte om man ska bilda företag ihop.

Läs även: Stora könsskillnader vid val av vidareutbildning

Lösningen blev att kontakta liknande föreningar i landet för att bygga en gemensam organisation – Unipreneurs Network.

I mars 2017 ordnar de sitt första gemensamma event, ett entreprenör-hackathon.

– Studenter från olika universitet ses under en helg i mixade team, och tar sina

affärsidéer från 0 och så långt det går, säger Carolin Solskär.

Läs även: Så lyckas du som entreprenör

Själv har hon hunnit driva två olika företag under tiden som student. Mest tid la hon på Greetify som var ett fysiskt gratulationskort med en personlig videohälsning. Hon startade bolaget tillsammans med tre andra studenter, och medan andra gick ut och festade valde Carolin Solskär och hennes kompanjoner att sitta hemma och jobba stenhårt med sin startup.

– Det är kämpigt att starta företag som student, man lägger ner mycket tid. Men så länge man strukturerar upp sin tid går det bra. Om man brinner för något sitter man hellre hemma en lördagskväll än går ut.

I dag har hon avslutat båda företagen. Men hon är övertygad om att erfarenheterna har gjort henne bra förberedd för framtiden. Och föga förvånande vill hon fortsätta driva företag när hon pluggat klart.

– Jag vill gärna ha mitt eget företag. Jag är intresserad av cyber security, blockchain och socialt entreprenörskap. Jag skulle vilja mixa i alla fall två av dem, att blanda alla tre blir nog lite svårt.

Fakta

Namn: Carolin Solskär.
Ålder: 25 år.
Pluggar: Kandidatprogram i ekonomi och IT på Stockholms universitet.
Kårengagemang: Driver The Entrepreneur Club på Stockholms universitet. Tidigare har hon bland annat drivit projektet Why IT, för att få fler ekonomstudenter att plugga IT, samt Startup DSV, för att få IT-studenter intresserade av entreprenörskap.
Jobbar: Deltid som konsult på Combitech. Har tidigare drivit två företag, bland annat Greetify som gjorde ett gratulationskort med en videohälsning.
Bor: Östermalm, Stockholm
Familj: Mamma, pappa och lillasyster
På fritiden: Cyklar och springer gärna.
Kuriosa: Har korsat Atlanten nio gånger samt cyklat från Göteborg till Stockholm.

Fakta

Carolin Solskär tipsar om hur ekonomstudenter får IT-koll

1. Lär dig grunderna. Alla bör kunna lite programmering. Du måste inte lära dig koda själv, men du bör förstå hur programmering fungerar.

2. Gå en kurs. Det finns gott om grundläggande kurser, både på universitetet och online. Universitetskursen Systemvetenskap I är en bra grund.

3. Vidareutbilda dig själv. När du fått en grund kan du lära dig mer på egen hand. Googla och kolla på Youtube-filmer om det område just du är intresserad av.

4. Hands on! Ge dig själv en utmaning, till exempel att bygga en hemsida. Googla och ta reda på hur du gör. Det är först när du gör det själv som du verkligen lär dig.

5. Våga testa. Tänk på att IT är brett. Många tänker att det är svårt och passivt, men det kan handla om allt från design till säkerhet.

Mer på civilekonomen.se