Harmoni i livspusslet
Mindfulness är ett begrepp som på senare år har fått stort genomslag, och om det tidigare har funnits en del som tyckt att det har verkat flummigt så har de blivit allt färre i takt med att metoden bevisligen fungerar stresshämmande.
Stora företag som Ikea och Vattenfall arrangerar mindfulnessövningar på jobbet, eftersom de är övertygade om metodens välgörande effekter för fokus, koncentration och allmänt välmående.
– Det är en fantastisk utveckling och jag ser att mindfulnesskurser på jobbet har en positiv påverkan även på kursdeltagarnas privatliv. Deltagarna gör mer aktiva val var de lägger sin tid och energi, så stressnivåerna sjunker även utanför arbetsplatsen, säger Anna Blomquist.
Kombinerar egna erfarenheter
Anna Blomquist har själv lång erfarenhet av att kombinera arbete med familjeliv och andra aktiviteter. Efter att ha utbildat sig till sjuksköterska jobbade hon i tio år inom akutsjukvården och utbildade sig mot slutet av denna period till civilekonom parallellt med arbetet. De senaste tolv åren har hon arbetat med regional och lokal utveckling som näringslivsutvecklare och tillväxtstrateg i Sunne kommun i Värmland.
Vid årsskiftet 2014/2015 tog hon steget och startade eget företag med inriktning på mindfulness och projektledning.
– Under de sista åren i Sunne blev jag mer och mer medveten om att en förutsättning för hållbar tillväxt är en inre tillväxt. När den inre och yttre tillväxten går hand i hand skapas förutsättningar för hållbara människor och arbetsplatser och det är det jag vill vara med och bidra till.
Ibland översätts mindfulness som ”medveten närvaro”, en översättning som inte alla är överens om, men som i alla fall tydliggör vad det handlar om:
– En av grunderna är att vara i det innevarande ögonblicket, att medvetet välja att göra det vi gör just för stunden fullt ut. Mindfulness handlar också om att öka sin medvetenhet om sina egna tankar och känslor och hur de påverkar oss. Utgångspunkten är att uppmärksamma utan att döma eller värdera.
Var närvarande i stunden
Många mindfulnessövningar liknar meditation, vilket innebär att det åtminstone till en början är bra att kunna genomföra dem någonstans där man kan vara ostörd. Det finns även andra sätt att träna:
– Jag kallar det för informell meditation, när man använder sig av vardagliga situationer för att öva upp förmågan att vara närvarande i stunden. Det kan vara när du till exempel duschar, diskar eller lägger barn. Gör sysslan fullt ut – utan att göra något annat och uppmärksamma hur exempelvis vattnet känns mot kroppen och tvållöddret mot huden. När det kommer tankar, så notera dem bara och gå tillbaka till din syssla.
Förmågan att fokusera och att vara i nuet är något som vi kan träna upp genom regelbunden övning, menar Anna Blomquist. Vissa grundövningar i mindfulnessträning går ut på att man sitter stilla och bara fokuserar på andningen. När tankarna kommer noterar man bara att de är där och för mjukt tillbaka uppmärksamheten till andningen.
– Det låter enkelt, men alla som testar märker hur lätt det är att tappa fokus och glida iväg någon helt annanstans i tankarna. Det hoppfulla är att förmågan att fokusera på en sak i taget går att öva upp – genom exempelvis andningsövningar.
Tankarna skapar stress
Det är ofta tankar på det som varit eller på det vi tror ska hända som skapar oro och stress, konstaterar hon.
– Egentligen är det ju så att det förflutna redan har varit, det kan vi inte göra något åt, och framtiden – det som händer i morgon – vet vi ingenting om. Ändå är detta något vi ägnar mycket tid och energi åt. Vi ältar och har svårt att släppa taget.
Mindfulness handlar också om att bli medveten om den egna kroppen och de signaler som den skickar ut.
– Att i tid ta till sig kroppens signaler om att det börjar bli för mycket kan göra att vi hinner dra i handbromsen innan vi kör rakt in i den berömda väggen, säger Anna Blomquist.
Fakta
Anna Blomquist, 52
Yrke: Egen företagare inom mindfulness samt process- och projektledning.
Bor: Karlstad.
Utbildning: Leg. sjuksköterska, civ.ek. med inriktning småföretagsekonomi vid Karlstads högskola (numera universitet).
Bakgrund: Sjuksköterska, affärsområdesansvarig på Aiolos Medicinsk Teknik, affärsutvecklare på Airbite AB, näringslivsutvecklare och tillväxtstrateg i Sunne. kommun, project manager på Invest in Värmland Agency.
På fritiden: Yin-yoga, styrketränar, sjunger, leker med barnbarnen.
Fakta
Tips! Mindfulness på fritiden
1 Gör en sak i taget. Hjärnan är inte konstruerad för multitasking. När du sorterar tvätt, lagar mat eller cyklar till jobbet – fokusera på enbart det du gör, utan att följa med de tankar som vill dra iväg med dig.
2 Andas! Alltför ofta håller vi andan eller andas ytligt. Ta tre djupa andetag, stanna upp och landa i dig själv.
3 Utnyttja ”mellanrummen”. Undvik att plocka upp mobilen när du väntar på bussen eller står i kön i affären. Använd tillfällena till att bara följa andningen eller att observera vad som händer runt omkring dig utan att värdera eller döma det du ser.
4 Ladda ner en mindfulnessapp. Regelbunden träning är A och O för att komma vidare med mindfulness – det räcker med några minuter om dagen till att börja med. Lägg in treminuterspass, öka sedan till fem minuter och så småningom till tio minuter. Ta inledningsvis gärna hjälp av en mindfulnessinstruktör.
Fakta
Testa själv!
Sätt dig bekvämt och slut ögonen. Andas lugnt och räkna under varje andetag upp från ett till tio och sedan ned från tio till ett. På det sättet blir det lättare att hålla kvar fokus och förhindra att tankarna drar iväg. Det kommer de ändå göra efter ett tag, men för då mjukt tillbaka uppmärksamheten till andningen. Öva 5–10 minuter per dag – du kommer snabbt märka att det blir lättare att fokusera på andningen!