Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Han låter privatpersoner investera i solcellsprojekt

Alldeles för stora summor ligger på svenska banker med nollränta utan att göra någon egentlig nytta. Det menar entreprenören Sam Manaberi som genom startupen Trine finansierar solcellsprojekt i utvecklingsländer med hjälp av crowdfunding.

Ända sedan den globala finanskrisen 2008–2009, då världens banker minskade sin utlåning till främst mindre och medelstora företag samt startup-företag, har alternativa finansieringsmodeller som gräsrotsfinansiering och crowdfunding vuxit sig starkare.

För Sam Manaberi, vd på startupbolaget Trine AB, som erbjuder privatpersoner möjlighet att finansiera solcellsanläggningar i länder som Kenya, Uganda och Senegal, var crowdfunding den snabbaste genvägen och en förutsättning för att få igång verksamheten.

Läs också: Nya filantroper ställer krav och mäter effekter

– Detta hade inte varit möjligt att göra för tio år sedan, men alternativ finansiering har haft en enorm tillväxtkurva och är nu på väg att gå om traditionell finansiering.

Trines affärsmodell bygger på att möjliggöra mikroinvesteringar från många mindre privata placerare, vilka kan tjäna pengar på avkastningen när lånen betalas tillbaka. Sedan starten 2015 har 15 olika solcellsprojekt finansierats med hjälp av totalt över 1 500 investerare. Detta kommer enligt Trine att ge 115 000 människor möjlighet att ersätta fotogen, diesel och ved med solcellslampor och laddbara batterier, vilket förväntas förbättra både deras ekonomi och hälsa samtidigt som det minskar koldioxidutsläppen.

– Kärnan ligger i att det ska vara enkelt att investera hållbart, och det är det inte i dag, säger Sam Manaberi och berättar att han själv tycker att det varit svårt att få besked från banken om hans pengar använts till något som han tycker gör nytta.

– 1,2 miljarder människor behöver få tillgång till el. Det är en enorm skara människor. Samtidigt låg det mellan 2014 och 2015 cirka 1 300 miljarder kronor på svenska banker och skräpade med nollränta.

Sam Manaberi arbetade inom bilindustri på Bosch när han kände att han ville prova något nytt. Han blev erbjuden att börja på solenergidivisionen i USA, där de bland annat lanserade en 100 miljoner dollar stor finansieringsfond för solenergiprojekt.

Läs också: Så lyckas du som entreprenör

Efter åtta år på Bosch, varav tre år på solenergidivisionen, flyttade Sam Manaberi hem till Göteborg när divisionen skulle säljas. Det var under en pappaledighet som idén till Trine började ta form och när han på ett speedpitching-event  på Chalmers Ventures träffade fler som gick i liknande tankar bildade de ett team.

 

”1,2 miljarder människor behöver få tillgång till el. Det är en enorm skara människor.”

Sam Manaberi

Manaberi poängterar att det är tack vare sina erfarenheter från Bosch och de utbildningar som de kostade på honom som han kunde vara med och starta Trine.

– Jag fick en massa från dem. När man jobbar åtta år i en linjeorganisation lär man sig mycket om hur man bygger team, organiserar sig och gör affärer.

Läs också: Ekonomistudenter borde plugga it

På frågan vilka svårigheter som teamet stött på i starten av Trine skrattar Sam Manaberi högt.

– Hela grejen är svårigheter, säger han och beskriver sedan hur deras utgångsläge kändes.

– Det är omöjligt och det går inte. Det är för långt bort, hur ska ett litet team på tre–fyra personer kunna göra något borta i Afrika utan lön? I dag är vi tio personer som jobbat oss igenom många svårigheter och presterat långt över förväntan. Men jag tror absolut att många svåra utmaningar väntar, som att växa, få in mer kapital och nå ut till ännu fler.

Sam Manaberi ser inget slut på svårigheterna. Vissa vet han om och vissa kommer att komma som överraskningar.

– Vi kommer behöva bryta igenom en massa barriärer och hitta nya innovativa sätt att lösa saker. Men nu kommer vi från en plats där vi har hjälpt över
100 000 personer att få ren el och vi ska se till att 66 miljoner människor får tillgång till det inom fem år. Det är en enorm utmaning. Men vår utgångspunkt är att det kommer att funka, avslutar han.

Läs också: Så finansierar du med crowdfunding

Sam Manaberi

Ålder: 36
Bor:
Göteborg.
Familj: Frun Linnéa och sonen Elion.
Utbildning: Civilekonom och civilingenjör från Luleå tekniska universitet.

Trines affärsmodell i tre steg

1) På www.jointrine.com visas vilka projekt som är öppna för investeringar. Projekten varierar i längd, risk, inverkan, ränta, land.

2) En investering kan betalas med ett vanligt bankkort, en banköverföring eller värdekod. Pengarna överförs till en elektronisk plånbok och lämnar inte banken förrän projektet är färdigfinansierat.

3) När ett projekt blivit fullt finansierat får investerarna löpande uppdateringar om projektet fram tills att projektet är återbetalt.

Trine-siffror

243 personer investerade i ett solcellsprojekt som hjälpt 7 762 personer i Matero, en kåkstad
i Zambias huvudstad Lusaka.

159 966 personer har fått tillgång till elektricitet.

47 958 ton koldioxid har reducerats.

15 solcellsprojekt har finansierats.

Källa: Trine den 30 augusti 2017

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se