Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Han har svaret på vad rekryterarna vill ha

När flera sökande till samma arbete uppfyller de grundläggande kraven på kompetens – vad är det som avgör vem som får jobbet? Är det den med bäst referenser? Bäst betyg? Eller är det helt andra egenskaper och faktorer som spelar in?

William Jonsson och Ayda Khabbazi Zowj bestämde sig för att hitta svaren på de frågorna för juniora ekonomer. Det blev ämnet för deras gemensamma examensuppsats på Ekonomiprogrammet vid Linnéuniversitetet förra hösten.

Läs också: Chefen avgörande när unga ekonomer söker jobb

– Vi ville se vad som verkligen efterfrågas av arbetsgivarna. Vi var nyfikna eftersom vi själva snart skulle ta examen. Men vi hoppas även kunna ge guidning till andra juniora ekonomer som vill bli extraordinära på arbetsmarknaden – baserat på evidens. Vi tycker att det är ett problem att arbetssökande överöses av tips som inte är kopplade till forskningsstudier, säger William Jonsson.

Vad prioriteras då när kraven för att ens bli tilltänkt för jobbet, som en akademisk examen, är uppfyllda? För att ta reda på det intervjuade de båda åtta rekryteringsansvariga på företag som är populära bland nyutexaminerade ekonomer, bland annat Nordea, PwC och Länsförsäkringar. Dessutom analyserades 22 platsannonser.

Läs också: Rekryteringsexperten: ”Chefen måste kliva fram”

– Det visade sig att i slutänden lägger rekryterarna störst vikt vid personliga egenskaper, och specifikt motivation, driv och vilja. De flesta av respondenterna menade att personer med de egenskaperna kan ta sig an det mesta, har lättare att lära, utvecklas i sin yrkesroll och levererar med högre kvalitet.

”Höga betyg är inte lika viktigt som personlighet, attityd och  inställning 

till jobbet.”

Mest intressanta för en anställning är alltså de som har vilja och engagemang – svåra egenskaper att lära sig, och hur visar man dem? Rekryterarna valde att titta på vad de sökande gjort vid sidan av studierna. Ifall en student arbetat eller varit engagerad i föreningar eller projekt visade det att de hade driv och motivation att göra det lilla extra, ansåg arbetsgivarna. Det behöver inte nödvändigtvis vara inom områden som är relevanta för jobbet, även om det lyftes fram som viktigare inom revision och redovisning.

– Har man extrajobbat eller haft sidoprojekt som styrelseuppdrag är det ett sätt att visa i ens cv att man är driven. Sen kan man ju även framhäva att man är motiverad och engagerad på arbetsintervjun.

Flera av rekryterarna menade att höga betyg inte är lika viktigt som personlighet, attityd och inställning till jobbet. Har man tagit sig igenom universitet eller högskola sågs det som ett tecken på att man har förmågan att lära, och därför kommer kunna ta till sig nödvändiga kunskaper efter hand.

– Vill du utvecklas inom det nya yrket räcker det väldigt långt. Ofta har man interna utbildningar på arbetsplatserna och vill forma arbetstagarna så att de passar in i just den egna organisationen.

Läs också: Bakgrundskoll på sociala medier backar

Först om det inte finns några tidigare jobb eller engagemang blir betyg viktigare, som en fingervisning om den sökandes ambitionsnivå och motivation.

– Istället för att slåss för högsta betyget kan det på lång sikt vara bättre att lägga tiden på ett extrajobb så att man får en förståelse för arbetslivet och blir mer intressant på arbetsmarknaden. Kanske ger det även en väg in till första jobbet.

Utifrån resultaten av studien kan det alltså vara värt att ta med meriter du har vid sidan av studierna på ditt cv och i ditt personliga brev – även de som inte är i exakt rätt bransch för jobbet du söker.

– Då framgår det att du är en driven, motiverad och viljestark individ och då är chansen större att du får komma på arbetsintervju och väl där kan lyfta fram fler positiva sidor av dig. 

Läs också: Rekryteringsrobotarna – snart på din jobbintervju

Arbetsgivarens önskelista:

Det allra mest eftertraktade är motivation, driv och vilja. Här tittas i första hand på vad man gjort vid sidan av studierna, som arbetslivserfarenheter, engagemang i föreningar och projekt. Även referenser väger tungt. I andra hand tittar rekryterarna på betyg.

Det är också bra att visa prov på självreflektion. Att man är ödmjuk inför att man inte är fullärd, utan är nyfiken och vill utvecklas och lära nytt inom yrket. 

Även social kompetens, att man är en lagspelare som passar in i gruppen är viktigt.

Meriterande är även att kunna illustrera vad man konkret kan bidra med till företaget.

Trovärdighet uppskattas, att man är ärlig, men rekryterarna tittar här även på hur man klär sig och för sig.

Det är också viktigt att kunna bevisa att man har de egenskaper man påstår att man har. Ett bra sätt är att berätta konkreta exempel eller anekdoter som visar prov på hur man använt egenskaperna.

William Jonsson, 25

Bor: Kalmar.

Gör: Service Advisor på Nordea.

Utbildning: Civilekonom från Linnéuniversitetet, inriktning redovisning och ekonomistyrning.

Bakgrund: Tog examen i december 2017 med kandidatuppsatsen ”Efterfrågad kompetens hos juniora ekonomer”.

Mer från: , , ,

Mer på civilekonomen.se