Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Angela Ahola, doktor i psykologi. Foto: Peter Knutson

Gör ett gott intryck – på en sekund!

På mindre än en sekund skapar den du möter en uppfattning om hur du är. Det första intrycket avgör om den andra personen omedvetet letar efter goda eller dåliga egenskaper – allt för att förstärka den första uppfattningen han eller hon har fått av dig. Angela Ahola, doktor i psykologi, vet hur du gör ett gott intryck.

1. Låt sammanhanget styra din klädsel och anpassa dig till den stil som råder. Vi gillar alltid personer som är lika oss själva.

Du kan välja färg på kläderna för att styra intrycket. Mörka färger signalerar status, auktoritet och professionalism, och kan därmed ge fördelar i en anställningsintervju. Ljusa färger gör att du bedöms som mer livfull och ungdomlig, vilket kan passa i andra sammanhang.

Ljusblått kan vara bra på till exempel kundmöten, eftersom den färgen gör att du framstår som trovärdig.

Läs även: Så får du respekt som ny chef

2. Ett bra handslag ska vara lagom fast och handen ska hållas helt lodrätt. Det senare signalerar jämställdhet och respekt.

Om du håller kvar handen en pytteliten stund längre än väntat och samtidigt börjar prata så håller du kvar personens uppmärksamhet, vilket är positivt. Men det gäller att ha koll på tidsgränsen; håller du kvar för länge så uppfattas det som påträngande.

3. Om du lutar dig lite framåt mot den som pratar visar det att du är intresserad, vilket i sig uppfattas som positivt. Samtidigt blir den andra mer benägen att dela med sig av tankar och åsikter.

Att luta sig bakåt under till exempel en anställningsintervju uppfattas som avståndstagande och arrogant.
Om du gestikulerar när du pratar så framstår du som engagerad. Men gester ovanför axlarna ger signaler om att du är lite vild och mindre auktoritär.

4. Undvik alla beteenden som kan verka stirriga eller nervösa, som att trumma med fingrarna, hålla på med håret eller vicka på foten under ett möte eller samtal.

 

Läs mer i Angela Aholas bok ”Konsten att göra intryck”, som kommer ut i september 2016.

Läs också: När moralen krockar med vardagen

Mer från:

Mer på civilekonomen.se