Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
David Stiernholm. Foto: Anna Sigvardsson

Fyra tips för att jobba smartare

Arbetslivet blir alltmer splittrat och många upplever hur dagarna fylls av att ”släcka bränder.” David Stiernholm, expert på att skapa struktur, lär dig hur du kan äga din egen planering – så att du får överblick över vardagen och rätt saker gjorda.

 

1 Medvetandegör dina mål. Bli medveten om dina mål i din roll. Utan koll på målen är det alltför lätt att tacka ja till sådant du innerst inne inte hade tänkt göra. Det är nära tillhands att annars svara ”Javisst!” om någon annan behöver brådskande hjälp.

2 Formulera dina mål. Ett mål ska följa den klassiska måttstocken SMART, alltså Specifikt, Mätbart, Attraktivt, Realistiskt och Tidssatt. De första två kriterierna innebär ofta de största utmaningarna i arbetet med att identifiera och formulera målen.

3 Vad är ett bra dagsverke? En vanlig anledning till att många tycker att det är svårt att definiera sitt mål är uppfattningen att vi gör många olika saker. Må så vara. Men tänk så här: de gånger du går hem och känner att du under dagen gjort ett bra jobb, vad är det då du har uträttat? Svaret kan vara en ledtråd till vad som ska vara dina mål.

4 Stäm av målen. Om du kan skilja på vad som är viktigt och oviktigt för dig så har du kommit långt. Se till att stämma av de mål du har formulerat med kollegor och din chef, så kan du därefter till exempel hänvisa till att en viss uppgift inte överensstämmer med dina mål när du tackar nej. Det är inte lätt, det kräver övning – men det går att säga nej utan att känna dåligt samvete!

Mer på civilekonomen.se