Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Viveca Sten. Bild: Henric Lindsten.

Från deckare till chefer

Hon är ekonomen som sadlade om och började skriva skönlitterärt. Framgången lät inte vänta på sig – deckarna om Sandhamn har sålts i miljoner exemplar världen över. I dag är Viveca Sten även föreläsare och lär chefer om sambandet mellan ledarskap och författarskap.
När vi når Viveca Sten på telefon är hon bara ett par dygn ifrån att sätta sig på planet till USA för att skriva på ett bokkontrakt. Det gäller ytterligare en översättning av hennes deckare – någonting som hon numera börjar bli van vid. Sedan debuten år 2008 med I de lugnaste vatten har hon rönt stora internationella framgångar med sina mordhistorier från semesteridyllen Sandhamn, där Viveca också har ett sommarhus.
 
Hennes sju böcker har sålts i nästan tre miljoner exemplar världen över och lanserats i tjugo länder. Därtill har tv-serien Morden i Sandhamn, som baserar sig på böckerna, lockat nära 30 miljoner tittare i Europa. Men bakom den hyllade deckarförfattarinnan finns en person med lång erfarenhet från näringslivet och dubbla universitetsexamen. På 80-talet lyckades hon med konststycket att ta examen i juridik vid Stockholms universitet och i ekonomi vid Handelshögskolan – på en och samma dag.
 
– Det är lite roligt! Det står exakt samma datum på diplomen. Men det var ju inte planerat, det var en ren slump. Redan då tyckte jag om att skriva och var engagerad i kårtidningarna på båda institutionerna.
 

Samarbetar med Schlingmann

Under sin tid som chefsjurist på bland annat Amadeus Scandinavia och PostNord skrev hon fackböcker om outsourcing och affärsförhandlingar. 2005 fick hon frågan om att skriva ännu en fackbok och det var då hon bestämde sig för att också pröva sina skönlitterära vingar.
 
– Den sommaren fick jag en idé när jag gick på stranden i Sandhamn: Vad skulle hända om man hittade ett lik här? Jag skrev manuset, skickade in det till Bonniers och till min häpnad blev det antaget. Debutboken liksom mina andra böcker blev succéer. Det är lite coolt, va, säger hon och skrattar till.
 
Nyligen inledde Viveca Sten ett föreläsningssamarbete med Per Schlingmann AB, där hon håller kursen Crime novel management för chefer inom näringslivet. Hon har ofta haft nytta av sina ekonomi- och juridikkunskaper i författarskapet, framför allt när det gäller att marknadsföra sina böcker i olika länder och hitta internationellt gångbara koncept. Sedan kläckte hon idén om att förmedla kunskap åt motsatt håll: att visa hur hennes kunskaper från författarskapet kan användas inom ledarskap.
 
– På så sätt blir det en korsbefruktning mellan de olika världarna. Detta är ingenting nytt, det har ju länge funnits elit-idrottare som förmedlar kunskap från sina karriärer, som sedan chefer kan ha nytta av i arbetet. Också ett författarskap kan chefer lära sig mycket av.
 

Berättelse som verktyg

Ett av kursens teman är hur en chef kan fånga sin publik – oavsett om det handlar om kunder eller medarbetare. Viveca Sten säger att hon skapar berättelser som läsarna är beredda att satsa sin tid och sina pengar på. En ledare kan på samma sätt skapa en berättelse om företaget, som får medarbetarna att dra åt samma håll eller kunder att investera i ett projekt. 
 
Även vikten av mod och att våga misslyckas är ett återkommande tema på kursen. När Viveca Sten hade skrivit klart manuset till sin första bok gick hon omkring med det i portföljen i två månader. Av rädsla för att bli refuserad vågade hon inte skicka in det. När manuset väl hade blivit antaget var hon ändå tvungen att skriva om det sju gånger innan det skickades till tryck. 
 
– Som ledare måste man klara av att misslyckas och vara modig och orädd. Det är ju innovationskraften och förmågan att tänka nytt och annorlunda som ligger bakom framgångssagor som Skype.  Jag kan, även om jag i dag är en etablerad författare, berätta om hur det känns att få tillbaka sitt manus med sida efter sida överstruken eller få en usel recension och ändå kavla upp ärmarna och göra allt för att lyckas. 

Fakta

Viveca Sten tipsar: vad kan en chef lära av en författare?

  1. Tala till hjärtat och få medarbetare att dra åt samma håll. Du övertygar mycket fortare och bättre om du använder en berättelse. I valet mellan en powerpointpresentation med statistik, som säger att det är bättre att köpa en Volvo lastbil eller en reklamfilm där Jean-Claude Van Damme går ner i spagat mellan två lastbilar som backar, så är valet rätt enkelt – vad tror du stannar längst i betraktarens minne?
  2. Våga vara modig. Det är oerhört viktigt att våga sig på nya saker som ledare. Om man gör samma sak som man alltid gjort, får man samma sak som man alltid fått. Den bistra sanningen är dessutom att det finns inga facit, inga manualer att hålla sig till, när man ger sig ut på okänd mark. Titta på kända entreprenörer bakom Spotify eller Apple. Om någon sagt för tio, femton år sedan att man skulle kunna lyssna på all slags musik i telefonen skulle han ha blivit utskrattad. 
  3. Våga misslyckas. Det viktiga är att ha ett tillåtande klimat så att man vågar uttrycka både kritiska frågor och avvikande åsikter. Om det inte finns ett klimat där man vågar ifrågasätta kan det ge katastrofala resultat. När jag jobbar med mina manuskript kan jag få kommentarer från min redaktör där han helt sonika stryker 2–3 sidor på raken och lakoniskt skriver i marginalen: ”Ej spännande”. Om vi inte hade ett tillåtande klimat mellan oss så att han vågade skriva den sortens kommentarer skulle mina böcker bli mycket sämre. 

Mer på civilekonomen.se