Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Forskaren: Det går att undvika handelskrig

USA:s ståltullar har fått EU och delar av Asien att svara med strafftullar. Kanada införde i somras tullar på vissa varor från vågstater i USA inför mellanårsvalet – varor och delstater som svider hårt för republikanerna. Men är den enda vägen ett fullskaligt handelskrig?

En rigid säkerhetskontroll väntar besökarna till den sandfärgade byggnaden i det ambassadtäta området i västra Paris. Det är den årliga OECD-veckan som pågår där tusentals personer från stora delar av världen möts och diskuterar aktuella ekonomiska frågor. 

– Jag hade helt glömt bort att det är konferens den här veckan, säger 36-åriga Louise Johannesson medan vi sicksackar mellan kostymklädda män och kvinnor i dräkt för att ta oss ut till den tillhörande trädgården – en vidsträckt grönskande oas med välklippt gräsmatta, färgglada rabatter och höga träd. 

Läs också: Etikforskaren vill öka marknadens ansvar

Det har bara gått tre månader sedan hon flyttade till den franska huvudstaden och hon känner sig redan hemma i den internationella miljön. Hon köper sin nybakade baguette varje dag, men hon har lyckats undvika fransmännens fäbless för kindpussar.  

– Jag gillar inte kindpussar. Det känns väldigt intimt av någon anledning och jag vet inte hur man gör. Jag minns när jag var gästforskare i Geneve några månader. De tyckte jag var jättekonstig för jag hade en impuls att krama folk hela tiden. Men jag lärde mig, så här är det bara handskakningar. 

Här på OECD är hon analytiker med fokus på frågor om internationell tjänstehandel. Det är hennes forskningsassistentuppdrag vid Institutet för Näringslivsforskning och inte minst vårens disputation som har lett fram till drömjobbet. 

Hennes avhandling med titeln ”Settling disputes at the World Trade Organization” handlar om hur organisationens konflikthanteringsmekanismer fungerar idag och hur de kan förbättras. 

– Att lösa dispyter i WTO har blivit jättepopulärt och alla medlemmar, och tills nyligen USA, har stort förtroende för organisationen. Idag finns inget annat sätt att lösa handelsdispyter på ett konstruktivt sätt. Alternativet är det vi hade förr i tiden – diplomati eller handelskrig, säger hon.

Läs också: Seniora chefer skyddar vid kriser

Den ökade populariteten har lett till att det tar längre tid att lösa tvister idag. Och utdragna dispyter är dyra. En lösning som Louise Johannesson föreslår i sin forskning är att skapa en permanent domarpanel. Idag tillsätts domare för varje dispyt. 

Som det ser ut idag står USA och EU för 50 procent av alla dispyter. Konflikten som är på allas läppar nu är Donald Trumps beslut att införa tullar på stål (25 procent) och aluminium (10 procent) i syfte att säkerställa nationell säkerhet, men EU anser att tullarna är olagliga. 

Det är tillåtet inom WTO att införa skyddstullar med motiveringen att säkerställa nationell säkerhet, men problemet är att bevisa att situationen verkligen kräver sådana åtgärder. USA hävdar att så är fallet medan alla andra länder säger att det är förtäckt protektionism. 

– För WTO är situationen mycket känslig eftersom de förväntas utvärdera USA:s bedömning av sitt eget säkerhetsläge. Om de kommer fram till att tullarna är olagliga, så ses det som att WTO undergräver ett lands suveränitet. Om de istället kommer fram till att tullarna är lagliga ges ett kryphål i det multilaterala handelsavtalet för länder att skydda sina egna industrier genom att hänvisa till nationell säkerhet, säger Louise Johannesson.

Läs också: Sverige borde dra mer nytta av nationalekonomer

Konsekvenserna för WTO kan bli avgörande:

– Det alla är rädda för är att det helt kommer att undergräva WTO. Om alla länder är helt fria att implementera skyddsåtgärder inom ramen för WTO, så kommer WTO, som organisation och handelsavtal, troligtvis skrotas helt.

Även Kina hotar med att införa motåtgärder mot USA och spänningen hårdnar mellan länderna. Står vi inför ett eskalerande handelskrig? Nej, tror Louise Johannesson.

– Så länge jag har hållit på med det här ämnet har det alltid varit spänt mellan USA och Kina, men det har aldrig blivit något av det. Med Trump är det svårt att säga vad som händer. Det är mycket hårda ord, men trots den ökade spänningen den senaste tiden så tror jag ändå på att ingen av dem skulle tjäna på att situationen förvärras. Mycket av konflikten kommer spelas ut på WTO, där redan tio dispyter har initierats mot USA:s skyddstullar. 

USA har inlett fem motdispyter.

Hennes uppdrag i Paris är på ett år till att börja med. Därefter får hon och pojkvännen hemma i Stockholm utvärdera om nästa steg. För framtiden har hon högt flygande planer. Hon skulle gärna frilansa som ekonom och resa runt i världen. 

– Och såklart, en dag vore det väldigt kul att få jobba på WTO, säger Louise Johannesson. 

Läs också: Rådgivaren som brukar få rätt

Louise Johannesson, 36

Bakgrund: Uppvuxen i en jordbruksfamilj i västgötska byn Haby och flyttade till Göteborg för att läsa kemi. Fortsatte sina kemistudier i Stockholm där hon också lärde sig koreanska. Snart insåg hon att det var nationalekonomi som hon ville satsa på.
Högsta utbildning: Doktorsexamen i nationalekonomi, Örebro universitet.
Fritid: Läsa, titta på dokumentärer, promenera, göra ingenting, sjunga, lära sig nya saker (som språk).
Motto: Att alltid vara öppen för nya möjligheter och inte oroa sig för mycket. Livet tar den tid det tar.
Kuriosa: Tränat kendo (japansk fäktning) och är ett stort fan av Star Trek.

Det här är OECD

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) är de rikare ländernas ekonomiska organisation. Den bildades 1948 och har för tillfället 35 medlemsländer från flera världsdelar. Den har sitt säte i Paris och ett antal kontor i andra delar av världen.

Mer från:

Mer på civilekonomen.se