Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Ebba Laurin. Foto: Jann Lipka

Forska – frihet med stora krav

Är du trött på karriärhetsen och att aldrig ha tid över till familj och vänner? När Ebba Laurin blev förälder valde hon bort chefsjobben och började doktorera på Handelshögskolan i Stockholm. Här berättar hon vad du vinner och förlorar när du lämnar näringslivet för forskningen.

Ebba Laurin var mitt i en uppåtgående chefs-karriär på Ericsson när hon ville bilda familj. På papperet såg föräldrapolicyn bra ut men efter att ha pratat runt med de chefskollegor som var småbarnsföräldrar upplevde hon att de hade svårt att hitta en balans i livet. När Ebba Laurin gick på föräldraledighet 2008 bestämde hon sig för att inte gå tillbaka till en klassisk näringslivskarriär.

Fick doktorandplats
Uppvuxen i Lund och driven av att utvecklas hade hon alltid haft en tanke om att forska. Efter tio år av korta ledtider och snabba beslut inom näringslivet kände hon en längtan efter djupare intellektuell stimulans. Ett tips ledde till ett mindre forskningsprojekt på Handelshögskolan i Stockholm och en ansökan om en doktorandplats gav napp. En av professorerna inom marknadsföring och strategi ville ha en doktorand som kunde forska på företags strategiska nyckelkundsförsäljning, vilket delvis var vad hon hade jobbat med på Ericsson. 

Samma dag som dottern började på förskolan inledde Ebba Laurin sin doktorandtjänst på Handels och 1,5 år senare föddes hennes son. 

– Söker du en doktorandtjänst kanske du inte kan välja exakt vad du vill forska om eller hur det ska ske. Men tar du ansvar för din process och förankrar dina idéer kan du allteftersom utveckla din forskning åt det håll som känns mest värdefullt. 

Innan hon klev på forskartåget gjorde hon en ekonomisk kalkyl. Som doktorand halverades lönen mot den hon hade haft på Ericsson.  

– Jag hade inget stort sparkapital så jag ville räkna på om det skulle gå ihop. Rent ekonomiskt var det ingen bra affär för mig att börja forska, men doktorandlivet innebär en annan typ av trygghet; du vet att du har minst fyra år då du inte riskerar att varslas eller omorganiseras. De första åren på Ericsson byttes min chef ut var sjätte månad. På Handels är jag trygg med att mina professorer finns kvar.

Hur förändrades din vardag i och med doktorandtjänsten?

– Jag upplevde att jag fick mycket tid och frihet i jämförelse med åtta till fem-livet. Som doktorand kan du läsa, skriva och ha möten när det passar dig, vilket ger plats för närvaro och reflektion både i livet med barnen och i forskningen. Men man får inte vara naiv: det är mycket jobb och kraven är höga. Du kan inte välja forskarlivet med tron att det är en dans på rosor. 

Erfarenhet ger fördelar
Ebba Laurin upplever att en fördel med att börja forska efter flera år inom näringslivet är att du får hjälp av ditt etablerade nätverk och att du har en viss förförståelse för hur företag fungerar och vad som sker bakom lyckta dörrar. Det gör att du vågar ställa mer naiva och öppna frågor än någon som kommer direkt från skolan, tror hon. I skrivande stund har Ebba Laurin ett år kvar till disputationen. Därefter är hon inte främmande för att vare sig bli professor eller återvända som chef i näringslivet.

– Några års forskning ger dig många värdefulla insikter, analytisk förmåga och nya perspektiv, som du kan ha stor nytta av den dag du återvänder till näringslivet. Redan efter ett år har du en fördjupad kunskap som jag är övertygad om gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.

 

Fakta

Ebba Laurin, 42
Bor:
Lägenhet på Gärdet i Stockholm.
Familj: Barnen Molly 7 år och Svante 4 år.
Utbildning: Masterexamen i ledarskap och organisation vid Glasgow Business School.
Jobbar som: Doktorand och lärare i kundorienterad försäljning vid Handelshögskolan i Stockholm samt rådgivare till företagsledare.
Bakgrund: Chefspositioner inom innovation och kundorienterat affärsskap på Ericsson, författare till intervjuboken ”Tillvarons puzzel” om balans i livet samt organisationskonsult i eget bolag.

Fakta

1 Hör dig för. Prata med andra som har valt akademin och de som har återgått till företagslivet, för att få flera perspektiv på samma process.

2 Gör en ekonomisk kalkyl för att se om du kommer att klara dig ekonomiskt. Som forskare måste du räkna med att gå ner mycket i lön. 

3 Var uthållig. Forskning är en resa i personlig utveckling med inslag av frustration och relativt små segrar, vilket kräver viss ångesthantering. Hitta en vän som kan stötta.

4 Var snäll mot dig själv. Det är oändligt mycket att läsa och studera och du måste själv sätta gränser för vad du kan göra på en dag, en vecka och en månad. Sätt upp mål, nå dem och släpp det dåliga samvetet.

5 Umgås med dina barn. Som doktorand har du möjligheten att med gott samvete ta ledigt några timmar mitt på dagen. Utnyttja det. Åk till badhuset, gå på museum eller lek i parken. Förlorad arbetstid kan du ta igen senare på kvällen.

6 Träna och var utomhus. Hälsan är A och O till bra analys och text.

Mer på civilekonomen.se