Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
Tunnhårig man med brunt skägg och glasögon i stadsmiljö berättar om sin utlandsflytt
Mikael Lövblad.

Flyttade med jobb och familj till Italien

När Mikael Lövblad bestämde sig för att boosta karriären som expat i Italien förändrades livet för en hel familj. Men alla var sugna på en utlandsflytt, vilket var en förutsättning.

Det är söndag och Mikael Lövblad befinner sig i hemmet i centrala Monza där han gör sig redo att åka till stallet. I Monza har familjen Lövblad bott i snart två år. Ponnyn Munsboro Cougar fick följa med i flytten och bor bara ett par kilometer bort. Till vardags är Mikael Lövblad chef för forskning och utveckling, samt product management och strategi på det Sandvikägda bolaget Dormer Pramet i Milano, ett företag med 1 600 anställda. Det innebär många resor – Brasilien, Kina, Tjeckien… 

Hur hamnade de nu i Monza? Jo, Mikael Lövblad hade varit anställd inom strategiutveckling och omvärldsanalys på Sandvik i Sandviken i några år när han fick möjlighet att doktorera inom ramarna för sin anställning. Först på halvtid, men under de två sista åren på heltid. 2011 disputerade han i industriell marknadsföring. Det gav inte omedelbart utdelning.

Karriär med rätt till omstart

– Jag kom tillbaka till ungefär samma uppgifter som innan. Men efter något år fick jag ansvaret för avdelningen för affärsutveckling på en av Sandviks divisioner, Sandvik Machining Solutions, berättar han. 

Karriären tog med ens fart och efter tre år var det dags att ta ett till kliv framåt. Hans dåvarande chef uppmanade honom att söka tjänsten på Dormer Pramet i Milano. 

  Den låg ganska långt från vad jag arbetat med. Men jag blev samtidigt inkluderad i att stötta Dormer Pramets interna strategiarbete och jag kände att jag hade ett tydligt bidrag. Så jag sökte.

I februari 2018 började han sin nya tjänst. Hela familjen var efter långa samtal redo för äventyret, och Sandvik stöttade hela vägen i flytten. 

– Inom Sandvikkoncernen finns ett maskineri uppbyggt för alla som flyttar in och ut ur Sverige, man får satsa tid och pengar själv förstås. Men utan det stödet vi fått hade det blivit svårt att flytta hit. Byråkratin i Italien är väldigt krånglig.   

Familjen var väl förberedd. Men omställningen blev ändå tuff, särskilt för de två tonårsdöttrarna som fått lämna alla trygga kompisar hemma och börja i internationell skola, i ett helt nytt land. Mikael Lövblads fru valde att uppfylla en gammal dröm: att plugga marinbiologi. För tillfället har hon lämnat sitt arbete som logoped.

Mikael Lövblad poängterar att även om det är tryggt att åka som expat på tre år är det också ett risktagande: 

Inställd på att utvecklas

– Du har en tjänst att komma tillbaka till, men du vet inte vilken tjänst det blir. Är tajmningen bra finns ett fint jobb som passar och då får man en skjuts i karriären. Annars kan man hamna vid sidan av, åtminstone under en period.

Han själv känner till förutsättningarna och är inte stressad över framtiden. Får han önsketänka gör han framöver detsamma som när han sökte sig till Italien – det vill säga, lämnar komfortzonen lagom mycket.

– Jag har tagit några steg för att skaffa en bred bas och jag fortsätter gärna med det. Jag blir motiverad av lärande, och jag lär mig oerhört mycket på det jobb jag har nu. Jag skulle i framtiden gärna gå in i ytterligare en ny funktion eller en ny marknad. 

Mikael Lövblad tipsar inför utlandsflytten

  • Åk bara om familjen är redo, det blir en tuff omställning ändå.
  • Ha tålamod, det tar tid att landa i den nya miljön.
  • Skapa lite guldkant i tillvaron, ta vara på möjligheter att resa och göra aktiviteter som du inte kunde göra hemma.
  • Ta hjälp av facket att titta igenom expat-kontraktet innan du skriver på.
  • Om du har barn med starka fritidsintressen, se till att de kan fortsätta med dem.

Bejaka förändringen


Annons:

Bli medlem i Akavia.

 

 

 

 

Mikael Lövblad, 45

Familj: Hustru Mia, döttrarna Saga och Alva samt hästen Cougar.
Lärosäte: Mälardalens Högskola, Högskolan i Gävle och Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, Georg August Universität i Göttingen, Tyskland.
Inriktning: Industriell Marknadsföring.
Anser om facket: ”Vi har i Sverige lyckats bygga en modell där fack och arbetsgivare i grund och botten arbetar med varandra från olika utgångspunkter istället för att motarbeta varandra. Det skulle man kunna lära sig av i andra länder.”

Mer från: ,

Mer på civilekonomen.se