Se till att du har råd med guldkant vid pensionen

Ekonomijournalisten Annika Creutzer brinner för folkbildning – att alla människor ska ha kunskap om sin privatekonomi. I vår föreläser hon om pensionsdjungeln på flera orter för medlemmar i förbundet. Den lugna vrån på stamcaféet fylls med Annika Creutzers engagerade stämma. På bordet står en rosalila tulpanplanta, en symbol för att man måste plantera och vattna sitt sparande, hela livet.
– Folkbildning är min röda tråd. Ekonomisk kunskap är en fråga om demokrati. Det krävs kunskap för att kunna göra de enkla valen i livet rätt, som att utbilda sig, sätta bo, bilda familj och så vidare. Det gäller att känna till både ekonomiska fällor och möjligheter.
Annika Creutzer lyfter betydelsen av ständigt lärande, som behöver börja redan i grundskolan. Bättre privatekonomisk utbildning av våra barn är en hjärtefråga för henne. Betydelsen av ekonomisk kunskap har aldrig varit viktigare i vår tid med alla valmöjligheter.
Läs även: Mindre stress med digital koll
– Men du har ett eget ansvar! Vi måste våga prata mer om pengar, det gäller särskilt oss kvinnor. När barnen kommer faller många familjer lätt in i mönstret där kvinnor stannar hemma längre och arbetar deltid. Att gå hemma länge är en klassisk kvinnofälla som ger sämre kompetens- och löneutveckling. På sikt blir dessutom pensionen lägre, om inte partnern betalat in extra till ens pension, vilket tyvärr inte är så vanligt.
En annan fälla är att missa betydelsen av kollektivavtal. Man kanske arbetar som konsult eller så saknas kollektivavtal på arbetsplatsen. Oavsett vilket är det mycket viktigt att kompensera med eget pensionssparande. Annika Creutzer planerar att skriva en bok med just temat den frivillige eller ofrivillige egenföretagaren.
– Alla som arbetar i ”gig-ekonomin” måste bli medvetna om hur inte bara pensionen påverkas. Här kommer återigen behovet av folkbildning in. Det handlar om att se till att få så bra inkomst som möjligt för att få bra sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa – och pension. Du måste själv ta ansvar för att kompensera för den tjänstepension som nio av tio anställda har. Som egenföretagare eller ”gig-jobbare” är det viktigt att räkna på vad du förlorar på att inte vara anställd och se till att ta så bra betalt som möjligt.
Läs mer: Spara till pensionen som egenföretagare
Men någon svartmålning av det svenska pensionssystemet är hon inte intresserad av, ”gnäll är aldrig konstruktivt”. Annika Creutzer lyfter istället fram fördelarna med den svenska pensionsmodellen som till exempel att pensionspengarna ligger utanför statskassan, vilket innebär att vi kan ha låga boräntor, samt den inbyggda bromsen som gör det omöjligt att favorisera vissa åldersgrupper.
Arbetsmarknaden förändras, där fler och fler kan få räkna med att ett yrkesbyte både en och två gånger under karriären. Många äldre medarbetare kommer också vilja fortsätta att arbeta – under förutsättning att yrket inte är för slitsamt.
– Bra arbetsmiljö är också en pensionsfråga. Det är därför viktigt att bygga på kunskaper och sträva efter att ständigt vara ”anställningsbar”. Det finns i dag många som också välkomnar äldre, inte minst inom skolan och vården. Jag tror att gränsen mellan arbetsliv och pension kommer att bli mer flytande och det öppnar för nya möjligheter för äldre. Bemanningsbranschen ropar efter människor som kan hoppa in under längre och kortare tider och seniorförmedlingar blommar. Många startar också företag när de blir äldre och säljer sina tjänster.
Räcker pensionssystemet med en allt äldre befolkning?
– Ja, pensionen fördelas på ett antal år, lever vi längre blir det mindre per år. När vi nu får högre pensionsåldrar kommer det du har i din pensionspott, pensionsrätter, att fördelas på färre år och då blir det mer pengar per år.
Dagens pensionssystem håller även för morgondagen, enligt Annika Creutser, även om vissa förbättringar önskas.
– Samarbetet mellan olika kollektivavtal bör renodlas. Varför ska det finnas flera valcentraler? Det blir bara rörigt. Och så bör konsumentskyddet vara tydligare så att det framgår tydligt vem som tar betalt för vad. För det tredje så bör försäkringsbranschen förenkla sitt språk så att folk förstår. Arbetsgivarna kan också ta ett större ansvar för att informera om kollektivavtal.
Läs också: Pensionen en stor del av din lön
Kan digitaliseringen vara en hjälp på vägen?
– Ja, när det gäller robotrådgivning och andra tjänster. Men det finns också nya digitala produkter som lanseras med häftiga namn som egentligen är gamla dåliga lösningar bakom en snygg fasad. Vi har idag många brister i konsumentskyddet på det finansiella området och det får inte blir sämre med digitaliseringen.
Men Swish och bank-id får med beröm godkänt.
– De är exempel på fantastisk innovation som förenklar vardagen. Och det behövs fler bra lösningar som gör det privatekonomiska livet enklare för alla i samhället, från synskadade till gamla. Men då krävs ännu mer samarbete mellan de finansiella aktörerna.
Här kan du anmäla dig till ett av pensionsseminarierna
Annika Creutzer, 61 år
Bor: I Stockholm.
Familj: Dotter, 19 år samt hunden Morris.
Bakgrund: Nationalekonom, ekonomijournalist och författare. Arbetar idag som egenföretagare och föreläsare och är dessutom styrelseledamot i Pensionsmyndigheten.
Böcker: Hitills har det bland annat blivit tre böcker som berör pension: Att lägga pensionspusslet, Ta makten över din pension samt Välkommen till jobbet.
Fritid: ”Jag lagar mycket mat och så älskar vi att resa för att se och uppleva – man behöver vidga sina referensramar.”
Gå i pension: ”Jag föredrar hellre att använda uttrycket fasa ut, dvs att ha möjlighet att fortsätta göra yrkesmässigt roliga saker, på mina villkor.”