Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
SM-VINNARNA: Mauritz Börjeson (t.v.), Anna-Andersdotter och Andreas Pettersson. Foto:Johan Persson

De vann SM i Ekonomi

Det blev dramatik när SM i Ekonomi avgjordes lördagen den 9 maj i Gävle. Deltagarna från Umeå Handelshögskola tog hem vinsten på sista frågan.

I finalen i SM i Ekonomi den 9 maj i Gävle fick fyra lag svara på 20 frågor inför publik. Vinnare blev Umeå Handelshögskola representerat av Anna Andersdotter, Andreas Pettersson och Mauritz Börjeson. Men det blev dramatik innan finalen kunde avgöras. Civilekonomen frågade en i vinnarlaget, Andreas Pettersson för att få veta mer.

Grattis! Det rapporteras om stor dramatik i finalen. Berätta.

– Det kan man verkligen säga. Även om vi ledde från fråga två till fråga tjugo, avgjordes tävlingen inte innan sista frågan. Inför sista frågan hade vi 27 poäng och både Handels i Stockholm och Handels i Göteborg stod på 26 poäng. Eftersom varje fråga kan ge upp till två poäng hade tre av fyra finallag chans till vinst inför sista frågan. Men eftersom vi fick full pott på sista frågan stod Umeå som vinnare för första gången på 21 år!

Hur kändes det efteråt?

– Det var en otrolig anspänning. I och med att tre av fyra finallag följdes åt genom hela tävlingen kunde vi aldrig slappna av utan varje fråga var avgörande i sig. När sedan det stod klart att vi hade vunnit släppte alla nervknutar på en och samma gång och lättnaden och glädjen var total. Då vi alla tre är stora tävlingsmänniskor känns det extra bra att kunna titulera sig svensk mästare!

Vad hände efter tävlingen?

– Efter ett snabbt ombyte på hotellet gick färden genom Gävle i en limousin innan vi blev avsläppta vid lokalen för banketten. På banketten som bjöd på god mat och gott sällskap fick vi sedan ta emot checken 30 000 kronor från huvudsponsorerna SEB, Grant Thornton och Civilekonomerna.

Vad ska ni göra med pengarna?

– En del av vinstsumman kommer gå till att fira lagets insats. I övrigt kommer pengarna att gå till diverse privata projekt. Det är tänkt att en del ska finansiera en av lagmedlemmarnas ”lön” i ett Micro-financeprojekt i Uganda, men om det blir så är inte helt klart ännu.

Vad säger du om nivån på frågorna?

Generellt sätt tycker jag att det var bra och intressanta frågor. Om man jämför med finalen förra året tycker jag att frågorna var mer aktuella. Det var färre frågor om specifika årtal och benämningar och fler frågor på förståelse vilket passade oss bra eftersom vi är mer generalister än specialister. Vill man göra jättesvåra frågor måste man nog ha ett annat upplägg eftersom man bara har två minuter att svara.

Varför är man med i sådan här tävling?

Det finns som jag nämnde tidigare två anledningar. Ett, det är ett fantastiskt arrangemang med trevliga och ambitilösa deltagare samt bra föreläsningar. Två, vi som ställde upp för Umeå älskar att tävla, och att ställa upp i SM i ekonomi kändes därför ganska givet.

Kan vinsten bli en merit när ni söker jobb?

Det tror jag absolut. Det är ett tecken på att vi har tagit tillvara på den utbildning vi har fått och kan konkurrera med andra toppstudenter från övriga lärosäten i landet. Sedan är det ett personligt kvitto på att vi leverar i pressade situationer och det är en bra erfarenhet att ha med sig i bagaget när vi snart ska ut i arbetslivet och leverera.

Fakta

 

SM i Ekonomi arrangeras årligen av Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation (S.E.R.O) och riktar sig till studenter som läser ekonomi på heltid. Uttagning av deltagarna sker via lokala tävlingar ute på lärosätena och en avslutande nationell tävling. Finalen består av 20 frågor med 2 minuters svarstid för varje fråga.

Källa: smiekonomi.se

 

Mer på civilekonomen.se