Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn
På väg mot en ny anställning? Foto: Istockphoto (personerna på bild har ej koppling till artikeln, bilden beskuren)

Civileko­nomerna byter jobb – igen

Efter lågkonjunkturens stiltje på arbetsmarknaden börjar allt fler civilekonomer byta jobb igen. Något som driver upp lönerna och ökar möjligheten att hitta rätt jobb.

– Våra siffror visar att det har börjat vända, det är bra för lönerna och de som inte trivs med jobbet får lättare att byta, säger Jan Lidström, förbundssekreterare på Civilekonomerna.
Två år efter härdsmältan i den globala finansvärlden börjar nu arbetsmarknaden att vakna till liv. Tidningsrubriker om varsel och uppsägningar har bytts ut mot framtidstro, något som smittat av sig på landets civilekonomer. Till skillnad mot krisåren då många höll hårt om sina jobb har ekonomerna nu börjat se sig om efter nya arbetsplatser.
Statistik från Civilekonomerna visar att drygt 14 procent av medlemmarna i september 2007 bytt arbete det senaste året. Hösten 2009 var samma siffra nere i ungefär nio procent. I september i år var statistiken på väg upp igen, nästan elva procent.

– Vi ser helt klart att läget börjar lätta, även om vi inte är tillbaka till nivån för tre år sedan. Det här är en positiv utveckling. Gruppens löneutveckling bromsas upp när det står stilla på marknaden. När civilekonomerna nu åter börjar byta jobb ökar möjligheterna till nya arbetsuppgifter och att komma bort från arbetsplatser man inte trivs på, säger Jan Lidström.
Även statistiken från förbundets joursamtal pekar åt samma håll. Från januari till september 2007 handlade drygt 1 200 av jourens samtal om att börja på ett nytt jobb. Samma period 2009 var det knappt 800 samtal på samma ämne och i år var siffran drygt 900 samtal.

– Under krisåren var det fler samtal om varsel och sänkta löner än att börja på en ny arbetsplats. Det har vänt nu och de flesta samtalen handlar om nya anställningsavtal, ny lön och uppsägningstider, säger Ann-Kristin Eriksson, ombudsman och rådgivare i Civilekonomernas jourtelefon.
Hennes bild är även att det nu är lättare att byta jobb och att det annonseras fler tjänster. På så sätt blir det till exempel lättare att gå från handläggare till chefsposition.

Fakta

Jobbsamtal:

Antalet samtal till Civilekonomernas jour som handlade om nytt jobb (januari–september)
❱ 2007: 1 279 st
❱ 2008: 1 204 st
❱ 2009:    787 st
❱ 2010:    913 st

Mer på civilekonomen.se