Chefen behöver möta människan bakom konflikten
Varför är konflikter så svårt? Många av oss vill bara ducka, sopa det hela under mattan eller låtsas som ingenting. I vakuumet gror de negativa tankarna och känslorna. Lars J O Larsson möter många uppdragsgivare som står inför förändringar som kan leda till konflikter. I sin roll som utbildare knuten till Kursakademin håller han utbildningar och föreläsningar inom bland annat konflikthantering.
Läs mer: Häng med på förändringsresan

— En vanlig orsak till konflikter är otydlighet, medarbetarna vet helt enkelt inte vad deras uppdrag är. Ta till exempel chefen som säger till sina medarbetare att ”good enough” räcker men hur ska de veta vilken nivå som menas?
Annons:
Otydliga spelregler skapar otrygghet och konflikter. Scenariot är vanligt på en arbetsmarknad med snabba förändringar. Digitalisering, automatisering, ökade kompetens- och effektiviseringskrav ger både möjligheter och ökad osäkerhet. Olösta konflikter försvinner inte, tvärtom. De växer, likt surdegar och kan leda till att en syndabock utses som måltavla för olösta frustrationer. Men det behöver inte vara så här. Lars J O Larsson poängterar att ledare bär ett huvudansvar för att skapa en sund kultur under en förändringsresa.
”En ledare behöver vara ”hård i sak och mild i person”, vilket innebär att man är tydlig om vad som gäller samtidigt som det finns stor förståelse för att alla behöver tid för att bearbeta förändring.”
Läs även: Så löser du konflikter med djupsamtal
Han betonar behovet av upprepad information inför och under en förändringsprocess. Cheferna har ofta hunnit processa förändringen när den når medarbetarna.
— Låt säga att det uppstått en konflikt med en medarbetare på grund av att ni har nya nyckeltal, då ska du som chef fokusera på att förtydliga sakfrågan samtidigt som du minimerar den personliga konflikten och möter människan bakom.
Ledaren behöver underlätta för medarbetarna att förhålla sig till förändringar och ökad osäkerhet. På så vis skapas större trygghet – och förhoppningsvis färre konflikter. Det kan vara lättare sagt än gjort.
— Ja, många mellanchefer är väldigt pressade av höga krav från ledningen och har samtidigt höga förväntningar från medarbetarna. Att kunna stävja konflikter när man har dubbla lojaliteter är en stor utmaning.
Hur ska chefen hantera en konflikt med en annan chef?
— Här gäller det att ta upp konflikten, annars går det ju aldrig att lösa situationen. En bra början är att tydliggöra gränsdragningen mellan de olika cheferna och sedan hålla fokus på det gemensamma ansvaret att leverera enligt uppdraget.
Så oavsett hur konflikten uppstått och med vem, Lars J O Larsson är tydlig med sitt budskap, en chef måste hantera konflikter effektivt, ”det gäller att hålla i, hålla ut och hålla om”.
Läs om: Feedback en framgångsfaktor
Annons:
Bli medlem
Civilekonomerna avser att gå samman med Jusek och bilda ett nytt och modernt fackförbund. Här kan du läsa mer om det planerade samgåendet.
LARS J O LARSSON, 53
Bor: I Stockholm.
Familj: Fru och tre barn.
Bakgrund: Föreläsare och utbildare på Kursakademin, fil kand och en pedagogikexamen som rymmer journalistik, kommunikation och ledarskap. Lars JO Larsson har arbetat med ledarskap och kommunikation mot olika verksamheter sedan mitten av 1990-talet.
Om fackförbund: ”Jag upplever att fackförbunden behöver bemöta de förändringar som sker i samhället idag. Självklart ska de behålla sin kärna men de behöver också bli mer releventa.”