Åtta anledningar till att skaffa en mentor
Sara Arrhenius ansökte till Civilekonomernas mentorprogram under en period när hon var föräldraledig med sitt andra barn och samtidigt var sugen på att söka nya utmaningar i arbetslivet. Hon fick möjlighet att börja träffa en mentor i april 2014.
– Jag började på mitt nya jobb som marknadschef på Samsung precis innan vi hade den första träffen med mentorn. En av anledningarna till att jag ville träffa en mentor var att jag kände att jag nått en nivå inom arbetslivet där jag behövde mer support och någon att bolla saker med, helst då någon utanför det egna företaget, säger Sara Arrhenius.
Hon nämner några exempel på områden som hon ville ta upp: kvinna och chef i en mansdominerad bransch, olika personalfrågor, svåra samtal, svåra beslut, förhandlingstips, karriärråd, nätverkstips, vilken roll man kan ta i en ledningsgrupp samt hur man balanserar karriär, chefsjobb och familjeliv.
Hon träffade mentorn Bo Lindgren i en grupp tillsammans med fem andra adepter, men fick även möjlighet till enskilda samtal med honom.
– Vi träffades fyra–fem gånger med gruppen, med några månaders mellanrum. De individuella samtalen bokade vi in efter behov.
Lyckad kombination
Kombinationen av gruppmöten och individuella möten tyckte hon var väldigt lyckad.
– I gruppen fick jag ta del av erfarenheter från andra personer och branscher, både när de berättade om sitt och när de kommenterade det jag tog upp. Sedan blev det mer fokuserat kring en speciell fråga eller situation när jag träffade mentorn på tu man hand.
Inför gruppmötena utgick de från ett givet tema som exempelvis ”det svåra samtalet.”
– Mentorn bad oss att skicka in frågor kring temat i förväg, så att han kunde förbereda sig inför mötena. Det kändes ambitiöst.
Läs också: Så hittar headhuntern dig!
Viktigt bollplank
Även när Sara Arrhenius sökt sig nya karriärvägar har hon haft kontakt med sin mentor.
– I det läget har han en viktig funktion som bollplank, till exempel när jag ställer olika jobb mot varandra. Han känner mig rätt bra vid det här laget och kan ställa bra frågor.
Den övergripande nyttan med mentorsträffarna är att hon har fått en ökad självinsikt, menar hon.
– Det här är ett sätt att lära känna mig själv bättre. Genom att ta upp sådant som är viktigt på jobbet med någon som har lång erfarenhet kan jag få mina tankar och åsikter såväl bekräftade som ifrågasatta.
Hon rekommenderar varmt andra att ansöka om en mentor – men påpekar att man måste vara både öppen för att dela med sig och beredd på att ompröva sina idéer.
– Ibland har jag känt att det tagit emot att gå iväg på träffarna, de dagar det har varit stressigt och svårt att få ihop allt. Men varje gång jag har varit där så har det gett mig ny energi och nya insikter. Det tar lite tid, men det är helt klart värt det.
Läs också: Så får du vidareutbildningen betald
Fakta
Sara Arrhenius tipsar om nyttan med en mentor!
Det här är en del av det du kan få ut av att träffa en mentor regelbundet:
1) Nya insikter och infallsvinklar på de frågeställningar som dyker upp i din yrkesroll. Dessutom från någon som antagligen har längre och bredare yrkeserfarenhet än du.
2) En mer ”objektiv” bild av läget än vad du skulle få av någon kollega.
3) Uppmuntran och vägledning inför och under svåra utmaningar.
4) Nya perspektiv på hur du agerar och fungerar på jobbet, vilket kan bidra till att du utvecklas och växer som person.
5 Inspiration, konkreta tips och bra frågor att reflektera över.
6) Stöd från och diskussioner med andra adepter i mentorsgruppen.
7) Karriärrådgivning och planering.
8) Dessutom kan du få möjligheten att bli presenterad för ett väl inarbetat nätverk.
Fakta
Sara Arrhenius, 37
Bor: Spånga, Stockholm.
Familj: Man och två barn
Utbildning: Civilekonom med inriktning marknadsföring och ledarskap vid Karlstads universitet, dessförinnan studier i Storbritannien och USA. Har nyligen gått en Hyper Island Masterclass.
Jobbar som: Marknadschef.
Bakgrund: Marknadschef Samsung, marknads- och kommunikationschef DHL Sverige, regional kommunikationschef DHL Worldwide (Bryssel) med mera.
Fakta
Mentorskap. Civilekonomerna har kontinuerliga mentorsprogram. Vill du delta som adept eller som mentor? Läs mer här.