tjänstgöringsbetyg

Hur tungt väger ett tjänstgöringsbetyg?

Tjänstgöringsbetygen tappar kraft. Omdömena är otydliga och svårtolkade och dessutom skiftande beroende på var man jobbar. Referenser är viktigare anser rekryterare.

– De har ingen stor vikt i vår rekryteringsprocess. Jag är gans­ka luttrad när det gäller dessa betyg, säger Ulrika Bergström, internkonsult för rekryteringar på Bolagsverket.
Hon, och många med henne, säger att det råder lite »vilda västern« över betygskriterierna och tolkningarna av dessa.

Kristina Lundström på Aptus Consulting har lång erfarenhet av personbedömning, bland ­annat från Ericsson:

Författare: 
Tia Jumbe, Kristian Borglund

Orden som avslöjar betyget

Att skriva tjänstgöringsbetyg är en konst som alla chefer måste behärska. Ett enda uteslutet ord och det kan tolkas som om den anställde misslyckats med sina arbetsuppgifter.

De allra flesta har rätt att få ett tjänstgöringsbetyg när de slutar – utan att ligga på, egentligen utan att ens behöva fråga. Och betyget måste plitas ihop snabbt inom en vecka. Det står i kollektivavtalet. Dessutom får det inte vara negativt, det är en överenskommelse arbetsgivare emellan. Skriver du att någon är en klantskalle riskerar du att hamna i Arbetsdomstolen. Det finns dem som blivit fällda. Stora företag har ofta mallar men att få till formuleringarna kan vara nog så svårt ändå. Nyanserna är små men tydliga om man vet hur betygen ska tolkas.

Författare: 
Elinor Torp