Reportage/Tema

Sören Viktorsson
Finlands Ekonomförbund har tagit fram en app som ger medlemmarna järnkoll på sin arbetstid. – Nu ser jag bättre vart min tid går och kan prioritera, säger ekonomen Ville Sonkamuotka som deltar i pilotprojektet.
Torbjörn Askman
Att själv få bestämma var och när du jobbar är självklart för många och ett sätt att få livspusslet att gå ihop. Men det som kallas för det gränslösa arbetet har sina baksidor, visar Civil­ekonomens djupdykning bland experter och forskare.
Nummer 2014-03
Fatima Grönblad
Tillsammans med andra bybor i Tolg började Bo Palm ifrågasätta det rimliga i att så många pendlade de tre milen till Växjö i varsin bil. Det ledde till utvecklingen av ett samåknings­system. Det används i dag i sju byar och sprider sig hela tiden.
Nummer 2014-03
Fatima Grönblad
Runt om i Sverige och världen dyker det upp företagsidéer som handlar om att dela resurser – i form av bland ­annat samåkning, låne­garderober och att utbyta tjänster. Klimatfrågan, digitalisering och ekonomisk kris ligger bakom explosionen av peer-to-peer-tjänster. Civilekonomen synar en trend som du inte längre kan blunda för.
Nummer 2014-02
Olof Axelsson
Controller räknas till en av de vanligaste titlarna bland ekonomer. Men vad innebär rollen egentligen och vart är den på väg? Civilekonomen möter experter och controller för att ta reda på dagens och morgon­dagens utmaningar. En sak är säker: i framtiden måste controllern både tänka nytt och räkna med konkurrens.
Nummer 2014-01
Petra Malm
Trots decennier av jämställdhetsarbete är lönegapet mellan kvinnliga och manliga ekonomer fortfarande stort. I snitt tjänar männen 20–30 procent mer än kvinnorna, sett över en livstid.
Nummer 2013-10
Richard Björnelid
En ny generation tar plats som hållbarhetschefer i de svenska storföretagen. En av dem är Mala Chakraborti, som är hållbarhetschef på Atlas Copco sedan i maj.
Nummer 2013-10
Richard Björnelid
Statliga flygplatsbolaget Swedavia möter miljöfrågor på alla fronter. Fram till 2020 är målet att minska utsläppen av koldioxid i den egna verksamheten till noll.
Nummer 2013-10
Richard Björnelid
Länge såg det ut som företagens klimatarbete mest handlade om mycket snack och lite verkstad. Men nu har vindarna vänt. Medan politikerna har svårt för att nå resultat i klimatfrågan gnetar industrin på i det tysta med att spara energi och minska koldioxidavtrycken. Civilekonomen förklarar hur det kunde bli så.
Nummer 2013-08
Richard Björnelid
Ekonomerna blir ständigt fler, och hittills verkar arbetsmarknaden kunna svälja alla tusentals nyexaminerade. Men flera arbetsmarknadsprognoser pekar på stora överskott av ekonomer i framtiden, samtidigt som framtidsforskarna dömer ut många av dagens ekonomjobb.
Nummer 2013-07
Rättelse: I senaste Civilekonomen (nr.7 2013, sid.28) på Dokument om interimskonsulter blev det ett faktafel i personrutan till Mark Rehnström. Mark har inte varit finanschef på Ratos utan varit finanschef på av Ratos ägda Euromaint rail. Civilekonomen ber om ursäkt.
Nummer 2013-06
Johanna Paues Darlington
Ekonomer och kulturarbetare är ungefär så olika som människor som man bara kan bli. Eller? Möt civilekonomerna Malin Toverud, Nasim Barghashi och Nina Katarina Karlsson som har ena foten i siffrornas värld, den andra i scenkonsten.
Nummer 2013-05
Richard Björnelid
Är ledarskapets betydelse för en verksamhets framgång överdriven? Ja, hävdar forskare som Mats Alvesson. Nej, hävdar näringslivsprofiler som Jan Carlzon, Percy Barnevik och Sarah McPhee. Civilekonomen går till botten med ett begrepp som kan handla om vad som helst.
Nummer 2013-04
Torbjörn Askman
Jobbet som ekonomichef kan vara både stimulerande och utvecklande. Men den som vakar över företagets affärer kan av ledning och kollegor få stämpeln som ”bönräknare” eller ”polis”. Civilekonomen granskar en yrkesroll som ger makt, men som också kan vara väldigt ensam – inte minst på mindre företag.
Nummer 2013-02
Tomas Nilsson
Samtidigt som lågkonjunkturen har slagit till strömmar tusentals nyexade ekonomer ut på arbetsmarknaden. Konkurrensen om jobben är tuff men allt är inte nattsvart. Bland anställningsstopp och varsel finns det trots allt branscher som anställer. Civilekonomen har tagit tempen på arbetsmarknaden.