Annons

Lönefråga

Hur mycket bör ekonom i ideell sektor tjäna?

Verktyg
Jag tog nyss examen och ­söker mitt första ”riktiga” jobb – en tjänst som ekonom inom den ideella sektorn. Arbets­givaren vill att sökanden uppger löneanspråk. Anställningen är en visstidsanställning. Vilket är ett rimligt löneanspråk?
Nyutexaminerad ska ha 25 000 kronor

Jan Lidström

Ombudsman, besvarar i varje nummer en fråga om lön.

Ideella organisationers löner ligger lite lägre än många andra branscher men det ska inte betyda något för en nyutexaminerad. Median för ingångslön var i Stockholmsområdet i fjol 25000 kronor. Inom gruppen tjänar 25 procent under 22000 respektive över 27300 kronor. Arbetsuppgifterna innehåller både assistentuppgifter och mer kvalificerade. En lön på runt 25000 kronor är då klart rimlig. Men sen gillar jag inte att du förväntas komma med lönekrav redan vid ansökan. Du har då bara annonsen att gå på och en eventuell intervju – där du får fråga och ta reda på mer om kraven kan påverka dina löneanspråk. Mitt råd är att inte ange löneanspråk eller att alternativt skriva att du utifrån annonsen bedömer 25000 kronor som rimligt. Visstidsanställning är i sig inte skäl till lägre löneanspråk då det ju är ett risktagande för dig – du kan bli arbetslös vid anställningens slut.

Betygsätt
Your rating: None Average: 5 (2 votes)

Kommentarer

Skriv ny kommentar

1

Hur mycket borde jag få i lön?

Hej!

Jag ska gå på arbetsintervju och arbetsgivaren vill att jag uppger löneanspråk. Hur mycket ska jag kräva i lön? Det är en tjänst som ekonom inom privatsektor. Anställningen är på heltid.

Jag har nyligen tagit masterexamen i företagsekonomi i Stockholm och dessförinnan har jag tagit kandidatexamen i ekonomie i Trollhättan. Utöver det har jag studerat engelska i några månader i Oxford och jag har också 1 års erfarenhet från bankarbete.

J

sön, 2012-02-19 13:56
2

Svar

Hej,
tyvärr har redaktionen ingen möjlighet att besvara frågan. Den som är medlem i Civilekonomerna kan dock få hjälp via förbundet.

Hoppas på din förståelse.
Med vänliga hälsningar
Torbjörn Askman, chefredaktör Civilekonomen

Torbjörn Askman

tis, 2012-02-21 16:03