Den här webbplatsen använder cookies. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Godkänn

Agenda

Recept för högre lön

Agenda. Är du kvinna och civilekonom? Då är risken stor att du tjänar mindre än din manliga kollega. Men du kan ändra på det. Lise Iderström, ombudsman på förbundet berättar hur.

 16 november

Unga vill inte ha en chef som bossar

Agenda. Med en ny syn på arbete och ledarskap utmanar generation Y de rådande normerna i arbetslivet. Det visar en rapport från Hays. Men de unga svenska arbetstagarnas krav kan också bli deras fall – i dag finns ett startfält med unga globala talanger som slåss om samma jobb. Illustration: Istockphoto

 16 november

Så blir du en vinnare på nätverksträffen

Agenda. Hur beter man sig för att krama ut det mesta ur sitt nätverk, utan att bli för påträngande? Hélène Hernmarck Olsson, grundare av Eyemeetings, en eventfirma för mötesplatser och nätverk, ger sina bästa tips. Foto: Daniel Lindberg

 12 november

En annorlunda affärsidé

Agenda. Civilekonomen Karina Johansson kom i kontakt med socialt företagande av en slump – och fastnade. Nu försöker hon få fler att nappa på affärsidén genom ett EU-projekt. "Sociala företag är en fantastisk företagsform: det demokratiska synsättet, att återinvestera vinsterna och att skapa någonting tillsammans", säger hon.

 10 november

Fem steg till bättre stämning på jobbet

Agenda. Är du chef? Ditt sätt att vara smittar av sig på personalgruppen, visar forskning som Susanne Tafvelin gjort. Hon har doktorerat i psykologi vid Umeå universitet. Här är hennes tips för hur du får dina medarbetare att må och prestera bättre.

 15 oktober

Tidningen Civilekonomen ökar till 60 000 läsare!

Agenda. Pappersutgåvan av tidningen Civilekonomen ökar i Orvesto konsuments (2014:2) senaste räckviddsmätning till 60 000 läsare per nummer. Det är en ökning med 17,6 procent jämfört med samma period förra året. Då var siffran 51 000 läsare.

 2 oktober

Ny bok synar riskkapitalet

Agenda. Ekonomijournalisterna Carolina Neurath och Jan Almgren har skrivit en bok om det hemlighetsfulla riskkapitalet. I en intervju berättar Carolina om arbetet med boken och mötet med frontfigurerna.

 22 september

Fler ekonomer långtidsarbetslösa

Agenda. Långtidsarbetslösheten bland ekonomer ökar kraftigt. Det visar siffror från Saco och Arbetsförmedlingen. ”En mycket bekymmersam utveckling”, säger Thomas Ljunglöf statistiker på Saco.

 22 augusti

Och nu till Washington...

Agenda. I blickfånget: Målet var finansvärlden, men bankkrisen i början av 90-talet förde honom i en annan riktning. I dag bevakar Stefan Åsberg Nordamerika för SVT. Och han har stor nytta av sin ekonomutbildning. – För att kunna förenkla måste man förstå, säger utrikeskorrespondenten.

 12 november 2013

Undersökning: Branschen med störst andel nöjda ekonomer

Agenda. Hur trivs ekonomer på jobbet och hur ser arbetsförhållandena ut i olika branscher? Det har Civilekonomerna kartlagt i samarbete med Nyckeltalsinstitutet, i en stor undersökning bland medlemmarna. Försäkringsbranschen får bäst betyg, tätt följd av staten. Men det finns ett område som alla branscher behöver bli mycket bättre på.

 13 september 2013

Månadens case: "Svenskarna har glömt bort vattenfrågan"

Agenda. Cecilia Chatterjee-Martinsen blev generalsekreterare för Wateraid Sverige 2011. Två år senare har stiftelsens opinionsarbete bidragit till att biståndsministern ökar anslagen till globala vatten- och sanitetsprojekt.

 13 juni 2013

Fortsatt bantning på SEB

Agenda. Bankerna fortsätter att dra ned på sina personalkostnader men på SEB har hittills få bland Civilekonomernas medlemmar berörts. Gäller det även för 2013? Håkan Westerberg, ordförande för akademikerföreningen på banken har koll.

 13 mars 2013

”Vi ska göra detta på ett ansvarsfullt sätt”

Agenda. I förra veckan aviserade Vattenfall att 400 personer i Sverige riskerar att förlora sina jobb när totalt 2500 tjänster ska bantas bort på företaget. Civilekonomen har tittat närmre på vilka som berörs.

 13 mars 2013

Geografi styr lönen

Agenda. Det råder stora skillnader i lön för samma tjänst, beroende på var i landet du arbetar som civilekonom. Medianlönen för en Stockholms-vd är nästan 24 000 kronor högre i månaden än för kollegor i norra Sverige. Det visar Civilekonomernas löneenkät för 2012.

 22 februari 2013

Intervju: Hallå där Mikael Andersson, hur blev avtalsrörelsen 2012 för Civilekonomernas medlemmar?

Agenda. Det blev en kort men ändå positiv avtalsrörelse 2012, menar Mikael Andersson, förhandlingschef på Civilekonomerna. För 2013 räknar han med att föräldraledigheten blir en stor fråga: – På de flesta avtalsområden inom privat sektor lär det sannolikt komma ett krav från arbetstagarorganisationerna på en sjätte extra föräldramånad. I dag har företagen som regel fem månader med utfyllnad av föräldrapenningen, säger han.

 17 december 2012

Ekonomer kan drabbas av kunskapsluckor

Agenda. Utflyttningen av Shared Service Center till utlandet minskar utbudet av inskolningsyrken för ekonomer i Sverige.

 12 mars 2012

Varning för avbrott

Agenda. En glödhet arbetsmarknad kan fresta studenter att ta jobb strax innan examen är klar. Men att vänta med att ta de sista poängen kan bli en dålig affär.

 16 augusti 2011

Aktiebolag eller enskild firma?

Agenda. Dags att starta eget. Men vilken bolagsform är mest fördelaktig, enskild firma eller aktie­bolag?

 1 juli 2011