Annons

Agenda

Olof Axelsson
Anders Wallin har järnkoll på vad som krävs när företag ska säljas – och köpas. I dag är han ansvarig för rullstolsjätten Permobils förvärv och bor i Nashville, Tennessee. – De anställda i företagen vi köper blir mina kollegor. Det ger en press att verkligen lyckas, säger han.
Torbjörn Askman
Antalet arbetslösa ekonomer har stabiliserats på en hög nivå. Samtidigt ökar långtidsarbetslösheten i gruppen kraftigt. Det visar siffror från Saco och Arbetsförmedlingen.
Nummer 2014-01
Maria Andrén Bergström
Nummer 2011-06
Maria Andrén Bergström
Nummer 2011-05
Maria Andrén Bergström
Torbjörn Askman
När pressen blåser till storm mot ett företag väljer många ledningar att göra en pudel. Men det kan visa sig vara ett misstag, menar Pernilla Petrelius Karlberg, som forskar om mediernas makt över näringslivet. ”Det finns en idé om att man aldrig kan vinna mot medierna, men i ett längre perspektiv kan det vara värt att stå på sig”, säger hon.
Petra Malm
Högst upp i den gamla verkstadslokalen på Jönköpings campus finns en av världens största samlingar av litteratur om entreprenörskap. Med mer än 35 000 volymer lockar den forskare från hela världen. Daniel Gunnarsson, bibliotekarie och civilekonom, har satsat hårt på att sprida kunskap och information om ämnet på webben och i sociala medier. "Jag ser mig mer som en KAM än någon som bara tillhandahåller litteratur", säger han.
Nummer 2014-03
Petra Malm
På Mittuniversitetet är karriärservice en naturlig del av ekonomutbildningen. Många kontakter med det regionala näringslivet under utbildningen gör att fler studenter får jobb direkt efter examen. Samtidigt får företagen lättare att rekrytera. Bakom framgången står forsk­ningscentret CER. – Vi har nära kontakter med företagen i många frågor, och det ger resultat, säger Peter Öhman, förståndare för CER.
Torbjörn Askman
Antalet licensierade anställda på den svenska finansmarknaden har ökat från 9  800 till 23 000 på ett år. Bakom uppgången står Swedsec med vd Katarina Lidén som inte bara testar kunskaper utan även sätter p för körkorts­innehavare som inte sköter sig.
Nummer 2013-09
Olof Axelsson
I blickfånget: Målet var finansvärlden, men bankkrisen i början av 90-talet förde honom i en annan riktning. I dag bevakar Stefan Åsberg Nordamerika för SVT. Och han har stor nytta av sin ekonomutbildning. – För att kunna förenkla måste man förstå, säger utrikeskorrespondenten.
Nummer 2013-08
Johanna Paues Darlington
Krasch i världsekonomin, dygnet-runt-arbete, stora risker men även snabb framgång. Lottis Sparrman och Anna Eklund, grundarna av klädmärket House of Lola, vet att deras vänskap klarar allt, och att den ger det gemensamma företaget en skjuts.
Nummer 2013-07
Malin Sund
Före sin föräldraledighet arbetade Karin Nilsson som EU-rådgivare för stora organisationer och företag. Men med två små barn behövde långa arbetsdagar och resor bytas ut mot en flexibel arbetsroll. Lösningen blev att satsa på en egen app.
Nummer 2013-07
Malin Sund
Hur trivs ekonomer på jobbet och hur ser arbetsförhållandena ut i olika branscher? Det har Civilekonomerna kartlagt i samarbete med Nyckeltalsinstitutet, i en stor undersökning bland medlemmarna. Försäkringsbranschen får bäst betyg, tätt följd av staten. Men det finns ett område som alla branscher behöver bli mycket bättre på.
Nummer 2013-06
Torbjörn Askman
Månadens case: När köpcentra växer upp som svampar tappas stadskärnorna på både företag och besökare. Henrik Olsson, centrumutvecklare i Kungsbacka, försöker vända trenden – och kan vara på väg att lyckas.
Nummer 2013-05
Torbjörn Askman
Du som blir kallad till anställningsintervju får vara beredd på frågor om ditt nuvarande jobb. Men här gäller det att se upp enligt Viveka Andersson, karriärcoach på Newstart.
Nummer 2013-05
Tomas Nilsson
Cecilia Chatterjee-Martinsen blev generalsekreterare för Wateraid Sverige 2011. Två år senare har stiftelsens opinionsarbete bidragit till att biståndsministern ökar anslagen till globala vatten- och sanitetsprojekt.
Nummer 2013-04
Louise Fauvelle
Mer folkhälsoansvar och bättre kundservice! Så löd uppdraget från Systembolagets styrelse till Magdalena Gerger när hon 2009 blev vd. Fyra år senare ser hon ut att ha lyckats med hjälp av hårda nypor och stort hjärta.
Nummer 2013-03
Malin Sund
Silvervågen. Så kallas den allt större skaran äldre människor i världen. Stéphanie Treschow har lämnat Londons finansvärld för att revolutionera den svenska äldrevården med nya smarta innovationer från olika delar av världen. Det gör hon som Sverigechef för organisationen Access Health International.